Search
Close this search box.
Search

EMDR therapie volgen via een smartphone app

Met de NiceDay App kunnen mensen die last hebben van de gevolgen van traumatische ervaringen nu ook via hun smartphone behandeld worden met EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) therapie. De therapie wordt in Nederland aangeboden als onderdeel van de volledig online behandelingen van PsyQ en i-psy. De EMDR-functionaliteit biedt zowel visuele als auditieve mogelijkheden. Ook komen er trackers voor het monitoren van klachten.

Het toevoegen van de EMDR-therapie optie maakt dat het nu mogelijk is een online behandeling aan te bieden waarin visuele taken in combinatie met verschillende andere mogelijkheden gecombineerd worden. Hiermee kunnen patiënten vanuit de app nu kiezen voor een totaalpakket voor de behandeling van trauma en PTSD.

EMDR therapie in NiceDay App

De online EMDR therapie van de NiceDay App heeft verschillende mogelijkheden: visueel en via verschillende auditieve cues (tikjes). Met de trackers die aan de app toegevoegd worden kunnen patiënten bovendien op elk moment klachten monitoren. Daarnaast zijn ook de bekende functies van de app nog altijd beschikbaar. Het bijhouden van een dagboek, het maken van G-schema’s en het instellen van reminders ter stimulering van een gezonde leefstijl.

De optie voor het aanbieden van visuele taken is platform neutraal waardoor deze ook op een ander apparaat geraadpleegd kunnen worden. Dat heeft als voordeel dat deze vorm van EMDR therapie ook in te passen is binnen een zogenoemde blended behandelvorm. Daarbij worden online behandelsessies gecombineerd met fysieke behandelingen.

Voordelen online behandeling

De voordelen van het online behandelen van psychische klachten zijn al diverse malen onderzocht. Naast het feit dat patiënten reistijd besparen is vooral het ontbreken van wachtlijsten van groot belang. Bij psychische klachten is het zaak dat snel gestart kan worden met een behandeling. En juist nu, aangedreven door de coronacrisis, maken de contact beperkende maatregelen de noodzaak voor (online) behandeling op afstand extra duidelijk. De meeste GGZ-patiënten, zo bleek uit onderzoek van Psyned, zijn bovendien zeer tevreden over online behandelingen.

Behandelaars Annemiek van Dijke en Ilja Seifert van PsyQ Online zien met name voordelen van het aanbieden EMDR therapie via een app. “Ik zie zoveel meerwaarde in online behandelen, omdat de patiënt in zijn eigen omgeving is tijdens de therapie”, aldus Annemiek. Op casusniveau zien we dat wat we hebben bedacht werkt. Dat bleek ook uit mijn N=1-studie: de EMDR-behandeling was effectief. We houden ons grotendeels aan het standaardprotocol. De vorm waarin het wordt aangeboden is dus wel anders, helemaal vormgegeven binnen onze online mogelijkheden”, voegt Ilja toe.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?