Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘EPD leverancier Epic doet Google Cloud in de ban’

Epic Systems, een van de grootste leveranciers van EPD’s, heeft besloten Google Cloud in de ban te doen. Klanten van Epic worden over dit besluit benaderd. De leverancier zegt zich vanaf nu met name te richten op cloud oplossingen van Amazon (AWS) en Microsoft Azure.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het besluit van EPD leverancier Epic zou te maken hebben met de kritiek die privacy experts geuit hebben over de samenwerking tussen Google Cloud en Ascension, een van de grootste gezondheidssystemen in de VS.

Drie bronnen met kennis van de zaak, die anoniem wensten te blijven, zeggen dat Epic klanten belt om ze in te lichten over het afstoten van de Google Cloud ontwikkeling. Het betreft klanten uit de zorg, met name ziekenhuizen, die de Google Cloud technologie gebruiken voor medisch onderzoek, gegevensopslag en het uitwisselen van bestanden en data.

Te weinig belangstelling voor Google Cloud

Epic rept in die gesprekken overigens niet over de kritiek die Google Cloud kreeg. Het bedrijf zegt tegen klanten dat de ontwikkeling met Google Cloud stopgezet wordt vanwege te geringe belangstelling. Daardoor zou de investering in de Google Cloud ontwikkeling niet meer gerechtvaardigd zijn.

Onlangs kwam Google ook al negatief in het nieuws met betrekking tot haar dienstverlening in de zorg. Google viste, ondanks verwoede pogingen, achter het net in de strijd om een deal voor de opslag van medische patiëntdossiers van Cerner binnen te slepen. Het bedrijf zou geen duidelijkheid verschaft hebben op vragen over hoe de gegevens van Cerner zouden worden gebruikt. Dat werkte argwaan en dus koos Cerner voor AWS.

Tegenslag voor Google’s EPD ambities

Het besluit van Epic is een nieuwe tegenslag voor Google dat in de zorgsector een branche ziet die geschikt is om haar dienstverlening, en dus omzet, uit te kunnen breiden. De digitalisering van de zorg is onomkeerbaar, versnelt jaarlijks en het gebruik en de opslag van EPD’s wordt steeds belangrijker. Zowel Epic als Google wilde niet inhoudelijk reageren op deze berichtgeving en de relatie tussen beide bedrijven.

Seth Hain, SVP van Epic: “We investeren veel tijd en technische inspanningen in het evalueren en begrijpen van de infrastructuur waarop Epic draait. Schaalbaarheid, betrouwbaarheid en beveiliging zijn belangrijke factoren waarmee we rekening houden bij de evaluatie van deze onderliggende technologieën. Wij richten ons op het ondersteunen van infrastructuur die onze klanten nu gebruiken en infrastructuur die ze (waarschijnlijk) in de toekomst zullen gaan gebruiken.”

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen