Search
Close this search box.
Search

Erasmus doet mee aan EU big data-onderzoek zorgverbetering

Ook de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) ontvangt een EU Horizon2020 subsidie voor het onderzoek BigMedylitics, naar de brede toepassing van Big Data in de gezondheidszorg. Het gaat om bedrag van één miljoen euro. ESHPM onderzoekt of, hoe en onder welke voorwaarden met Big Data de productiviteit in de zorg kan worden verhoogd. Gisteren werd al bekend dat Philips Health als leider van het betrokken Europese consortium 1,8 miljoen euro subsidiegeld krijgt.

De bijdrage van Big Data wordt specifiek onderzocht bij de preventie van chronische ziekten, gepersonaliseerde diagnostiek bij patiënten met kanker en de optimalisering van de logistiek van mensen en middelen in ziekenhuizen. Philips is de projectcoördinator van het BigMedilytics project. Partners in het project zijn Europese ziekenhuizen, farmaceutische organisaties, zorgverzekeraars, mkb-organisaties en onderzoeksinstituten door heel Europa.

In de gezondheidszorg worden grote hoeveelheden digitale data verzameld in bijvoorbeeld Elektronische Patiënten Dossiers (EPD’s). Dankzij nieuwe technologieën kunnen de datasets van ziekenhuizen, verzekeraars en techniekbedrijven gekoppeld worden en met elkaar vergeleken. De grote en gecombineerde datasets bieden nieuwe inzichten en nieuwe manieren om patiënten te behandelen en de gezondheidszorg te organiseren.

Ethische en juridische aspecten onderzoeken

Het koppelen van data van ziekenhuizen, verzekeraars en technische bedrijven roept vragen op over privacy en veiligheid. Daarom wil het instituut ook kijken naar ethische en juridische aspecten rondom big data-toepassingen bij medische gegevens. Professor Antoinette de Bont hierover: “In het BigMedilytics project brengen we op systematische wijze in kaart welke regels voor het gebruik van Big Data worden gehanteerd. Daarbij kijken we zowel naar de regels op papier bijvoorbeeld in wetgeving als de regels in de praktijk.”

Dr. Anne Marie Weggelaar is samen met prof. De Bont coördinator van het project bij Erasmus School of Health Policy & Management. Zij heeft hoge verwachtingen van het onderzoek. “Big Data technologieën kunnen de zorg betaalbaar houden. Door de koppeling van data van ziekenhuizen, verzekeraars en technische bedrijven, kunnen we beter voorspellen wie welke zorg nodig heeft. De uitdaging waarvoor we staan, is om succesvolle big data-projecten op groter schaal uit te voeren.”

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?