Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Erasmus MC moderniseert met geïntegreerd communicatieplatform

Het Erasmus MC heeft in mei het nieuwe communicatieplatform in gebruik genomen. Ascom kreeg de leidende leveranciersrol om het Medisch Integraal Communicatie- en Informatiesysteem (MICIS) te implementeren, waarbij verschillende partners werden aangehaakt om de volledige communicatie binnen het ziekenhuis op één platform te routeren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Erasmus MC is de afgelopen jaren grondig vernieuwd en gemoderniseerd. In mei is een volledig nieuw ziekenhuis in gebruik genomen. In deze nieuwe accommodatie wilde het Erasmus MC een integratie van meerdere technieken op het gebied van bewaking van en communicatie tussen patiënten, zorgverleners en buitenwereld tot stand te brengen.

Dat was nodig omdat het ziekenhuis tot nu toe werkte met een diversiteit aan puntoplossingen van meerdere leveranciers. Dat systeem werkte niet efficiënt samen. Er ontstond behoefte aan een centraal gecoördineerd platform, waarop diverse systemen worden gekoppeld tot een totaaloplossing.

Optimaal aansluiten bij werkproces

De oplossing werd gevonden in een strategisch partnership tussen het Erasmus MC en Ascom, dat een leidende rol kreeg bij dit grootschalige project met meerdere leveranciers. Aan de basis ligt het Ascom Health Care platform, gebaseerd op Ascom Unite, dat missiekritische systemen naadloos koppelt met mobiele oplossingen. De diverse informatiestromen binnen het ziekenhuis komen binnen op dat platform en het platform geeft vervolgens de meldingen door via de Myco, de zorgsmartphone van Ascom.

Het ziekenhuis heeft duizend van deze smartphones verdeeld over de afdelingen onder artsen, chirurgen, verpleegkundigen en leerlingen. Zij zijn in enkele weken getraind met live simulaties, waardoor deze werkwijze optimaal aansluit bij het werkproces.

Medische informatie koppelen aan EPD

De communicatie binnen het ziekenhuis is gecentraliseerd en dat maakt het werkproces eenvoudiger. De medische alarmen worden gekoppeld, waardoor de juiste mensen de melding krijgen en dat verhoogt de efficiëntie en veiligheid. Patiënten krijgen een polsband en zijn daarmee gelinkt aan het platform. Het platform weet wie, op welk tijdstip, op welke afdeling, voor welke patiënt verantwoordelijk is. Hierdoor komt de melding altijd bij de juiste zorgverlener terecht. Dit verlaagt de werkdruk en maakt de inzet van zorgverleners flexibeler en dat resulteert in betere zorg voor de patiënt.

Het systeem weet welke patiënt hoort bij welke polsband, omdat het systeem in staat is om medische informatie uit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) te koppelen. Bij iedere alarmmelding krijgt de verantwoordelijke zorgverlener van de juiste afdeling dus meteen te zien om wie het gaat en waar hij of zij zich bevindt in het ziekenhuis dat 175.000 vierkante meter groot is. Zo hebben de patiënten de vrijheid om zich door het ziekenhuis te bewegen, maar zijn ze altijd te helpen in geval van nood.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen