Erasmus MC rolt e-recept landelijk uit

Binnen Nederland hebben de artsen van het Erasmus MC als eersten de mogelijkheid hun elektronische recepten door het hele land te versturen. Als landelijk werkend academisch centrum heeft Erasmus ervoor gekozen de regionale e-recept afspraken voor heel Nederland te hanteren.

Behalve het verminderen van fouten tijdens het overtypen van medicatie, dosering en patiëntgegevens levert het e-recept gebruik een arts gemiddeld een half uur tijdswinst per dag op. Tijd die weer ten goede kan komen aan de zorg voor patiënten.

E-recept zonder papieren opvolging

De regionale afspraken die het Erasmus MC nu voor heel Nederland hanteert zijn op verzoek voor iedereen opvraagbaar. Dit betekent ook dat het e-recept niet wordt gevolgd door een getekende papieren versie en dat er geen uitzonderingen worden gemaakt voor bepaalde geneesmiddelgroepen, inclusief opiaten.

Voorafgaand aan de landelijke uitrol zijn test-recepten gestuurd naar 2195 apotheken en apotheekhoudende huisartsen. Ter controle werd na verzending telefonisch contact opgenomen met de ontvangers. De recepten zijn bij meer dan 90 procent van de apotheken, waaronder minstens 286 apotheekhoudende huisartsen, goed aangekomen.

In de praktijk werd de afgelopen week 70 procent van de 6.500 uitgeschreven recepten binnen het Erasmus MC electronisch verstuurd naar 465 apotheekhoudend. Afdelingshoofden ontvangen tweewekelijks een overzicht met het percentage elektronisch verzonden recepten. Artsen die die opiaat-recepten zowel printen als elektronisch verzenden kunnen via een real-time dashboard in beeld gebracht worden en zullen daarop geattendeerd worden.

Veiliger en goed voor het milieu

Om een beeld te geven van de besparing. Het Erasmus MC heeft alleen al 500 printers. Door gebruik te maken van het e-recept worden 480.000 geprinte receptregels en 260.000 A4-tjes bespaard. Uitgedrukt in grondstoffen zijn dat meer dan vijf bomen.

Minstens zo belangrijk is het veiligheidsaspect. Zeker nu, tijdens de corona-crisis, is het vermijden van fysiek contact van groot belang. Het e-recept, eventueel in combinatie met een telefonisch spreekuur, draagt daar aan bij. Het vervangen van de papieren receptenblokjes door e-recepten verkleind ook de kans op vervalsingen en diefstal.

E-recepten worden door huisartsen al sinds de jaren ’80 gebruikt. De implementatie bij ziekenhuizen loopt een stuk trager. Het Orbis (nu Zuyderland Medisch Centrum) was in 2011 het eerste ziekenhuis dat het elektronisch recept invoerde op de poli. Daarna volgden steeds meer ziekenhuizen, maar het e-recept is nog niet tot alle ziekenhuizen doorgedrongen. De afgelopen maanden volgden onder andere het Maasstad, Bravis en Gelderse Vallei.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?