Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
27 juni 2017
Artikel delen

Erasmus MC wil met nieuw EPD patiënt meer regie geven

Het Erasmus MC heeft een nieuw elektronisch patiëntendossier in gebruik. Het gaat volgens het universitair medisch centrum om de grootste implementatie van een EPD tot nu toe in de Nederlandse zorg. Het Erasmus MC is het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland, met bijna 13.000 medewerkers.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het EPD is officieel vrijdagmiddag 23 juni om 13.00 uur in gebruik genomen. Sinds dat moment worden alle gegevens over de duizenden patiënten van het Erasmus MC in het systeem HiX van leverancier ChipSoft geregistreerd. Alle bestaande data zijn automatisch overgezet.

De reden voor de overstap is onder meer dat het Erasmus MC medio 2018 verhuisd naar een nieuw, innovatief en technologisch hoogwaardig ingericht ziekenhuis. Het elektronisch patiëntendossier is een voorbereiding op de nieuwe manier van werken in het nieuwe ziekenhuis, waar de patiënt meer regie krijgt.  Zo  kunnen de patiënten  in de toekomst bijvoorbeeld zelf elektronisch ‘inchecken’ in het Erasmus MC.

Goed samenwerken door EPD ondersteund

Verder stelt het UMC dat HiX goed aansluit bij een aantal belangrijke ontwikkelingen in het Erasmus MC. Zo wordt de aard van de aandoeningen van de patiënten complexer. Patiënten bereiken hoge leeftijden, maar krijgen ook te maken met een veelvoud van ziekten. Dit vereist een goede samenwerking van verschillende disciplines. Het nieuwe elektronisch patiëntendossier belooft nog beter in een goede verslaglegging van deze samenwerking te voorzien.

Daarbij gaat het Erasmus MC ook intensiever samenwerken met tweedelijns ziekenhuizen in de regio. Patiënten komen voor complexe en innovatieve behandelingen naar het Erasmus MC, terwijl de voor- en nabehandeling bij hun vertrouwde arts in het eigen ziekenhuis in de regio plaatsvindt. Er bestaan al afspraken over snelle en veilige uitwisseling van patiëntgegevens, ongeacht het ziekenhuissysteem. Maar de ziekenhuizen in de regio die al HiX gebruiken, kunnen in de nabije toekomst wel in samenspraak met elkaar, en samen met leverancier ChipSoft, HiX verder verbeteren.

Duizenden medewerkers omgeschoold

Volgens David Voetelink, lid van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC, hebben honderden medewerkers de afgelopen maanden geholpen bij de inrichting van HiX. Verder zijn duizenden medewerkers de laatste zeven weken geschoold in het werken met HiX.

“Dit is het grootste implementatieproject van een elektronisch patiëntendossier dat de Nederlandse zorg tot nu toe heeft gekend. Onze medewerkers hebben zich, naast al hun andere werkzaamheden, het werken met HiX eigen gemaakt. En alles is binnen de afgesproken tijd gerealiseerd. Ik vind dat een indrukwekkende prestatie.’’  Aldus Voetlink.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen