Erasmus MC wil met nieuw EPD patiënt meer regie geven

Het Erasmus MC heeft een nieuw elektronisch patiëntendossier in gebruik. Het gaat volgens het universitair medisch centrum om de grootste implementatie van een EPD tot nu toe in de Nederlandse zorg. Het Erasmus MC is het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland, met bijna 13.000 medewerkers.

Het EPD is officieel vrijdagmiddag 23 juni om 13.00 uur in gebruik genomen. Sinds dat moment worden alle gegevens over de duizenden patiënten van het Erasmus MC in het systeem HiX van leverancier ChipSoft geregistreerd. Alle bestaande data zijn automatisch overgezet.

De reden voor de overstap is onder meer dat het Erasmus MC medio 2018 verhuisd naar een nieuw, innovatief en technologisch hoogwaardig ingericht ziekenhuis. Het elektronisch patiëntendossier is een voorbereiding op de nieuwe manier van werken in het nieuwe ziekenhuis, waar de patiënt meer regie krijgt.  Zo  kunnen de patiënten  in de toekomst bijvoorbeeld zelf elektronisch ‘inchecken’ in het Erasmus MC.

Goed samenwerken door EPD ondersteund

Verder stelt het UMC dat HiX goed aansluit bij een aantal belangrijke ontwikkelingen in het Erasmus MC. Zo wordt de aard van de aandoeningen van de patiënten complexer. Patiënten bereiken hoge leeftijden, maar krijgen ook te maken met een veelvoud van ziekten. Dit vereist een goede samenwerking van verschillende disciplines. Het nieuwe elektronisch patiëntendossier belooft nog beter in een goede verslaglegging van deze samenwerking te voorzien.

Daarbij gaat het Erasmus MC ook intensiever samenwerken met tweedelijns ziekenhuizen in de regio. Patiënten komen voor complexe en innovatieve behandelingen naar het Erasmus MC, terwijl de voor- en nabehandeling bij hun vertrouwde arts in het eigen ziekenhuis in de regio plaatsvindt. Er bestaan al afspraken over snelle en veilige uitwisseling van patiëntgegevens, ongeacht het ziekenhuissysteem. Maar de ziekenhuizen in de regio die al HiX gebruiken, kunnen in de nabije toekomst wel in samenspraak met elkaar, en samen met leverancier ChipSoft, HiX verder verbeteren.

Duizenden medewerkers omgeschoold

Volgens David Voetelink, lid van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC, hebben honderden medewerkers de afgelopen maanden geholpen bij de inrichting van HiX. Verder zijn duizenden medewerkers de laatste zeven weken geschoold in het werken met HiX.

“Dit is het grootste implementatieproject van een elektronisch patiëntendossier dat de Nederlandse zorg tot nu toe heeft gekend. Onze medewerkers hebben zich, naast al hun andere werkzaamheden, het werken met HiX eigen gemaakt. En alles is binnen de afgesproken tijd gerealiseerd. Ik vind dat een indrukwekkende prestatie.’’  Aldus Voetlink.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?