Ernst Kuipers: ‘Tijd van managed competition is passé’

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft de schone taak op zich genomen om de gezondheidszorg in Nederland te ‘upgraden’ naar een toekomstbestendige versie. Kuipers is van mening dat het principe van marktwerking in de zorg inmiddels bewezen achterhaald is, en hanteert met overtuiging het uitgangspunt dat juist door samen te werken de kwaliteit van zorg zal toenemen.

In de coverstory van ICT&health 6 legt Kuipers uit dat het hierbij gaat om samenwerking in de breedste zin van het woord. “De tijd van samenwerking als uitzondering is echt voorbij, het zal de standaard moeten worden.”

Managed competition

Managed competition in de zorg volstaat op dit moment absoluut niet, stelt de minister, die onder meer verantwoordelijk is voor het dossier van de Wegiz (verplichte digitale gegevensuitwisseling). In een tijd van personeelstekorten, een grote zorgvraag en kleine budgetmarges doet elke zorginstantie haar eigen bedrijfsvoering.

“En dan zijn we ook nog eens in competitie met elkaar. Die marktwerking werkt allang niet meer. Kijkend naar de vraagstukken moet samenwerking een grotere rol krijgen en versnellen. Daarnaast zal ontegenzeggelijk de rol van digitalisering en technologie de komende jaren ongekend groot worden wat betreft de innovatie van de zorg “

Overgang naar ministersrol

Behalve op diverse aansprekende voorbeelden van digitalisering en technologie, gaat Kuipers in op de overgang van zijn rol van ziekenhuisbestuurder naar die van zorgminister Die was aan de ene kant niet groot, omdat hij, net als collega-minister Conny Helder, al heel lang rondloopt in allerlei verschillende functies in de zorg en in sommige van die functies ook in Den Haag, bij OC&W, VWS, soms bij Binnenlandse Zaken frequent contact had.

“Dat had ik al vóór Covid, maar zeker ten tijde van Covid was dat frequent het geval. En tegelijkertijd, als je dan de overstap maakt, ook als je veel van de mensen al kent, zijn de werkzaamheden voor een deel ook wel weer echt anders. De gesprekken met de Kamer, met de Raad van State: dat was echt anders dan het in het verleden was.”

Hoe de minister naar zijn rol en met name de voorliggende vraagstukken kijkt, leest u in het diepte interview van ICT&health editie nr. 6 die op 16 december verschijnt.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?