Escaperoom Positieve Gezondheid is spannend en educatief

25 april 2024
Serious Gaming
Nieuws

Nu de zorgtransitie volop in gang is, worden in de zorgsector ook innovatieve leermethoden steeds belangrijker. In het ZGT is bijvoorbeeld in een nieuwe vorm van educatie gelanceerd in de vorm van een escaperoom rond het thema positieve gezondheid. De zogeheten Eduscape biedt deelnemers een uitdagende ervaring, waarbij gezondheid, raadsels en teamwork centraal staan.

Binnen één uur moeten de deelnemers door het oplossen van puzzels en raadsels leren over de verschillende aspecten van gezondheid. Het doel is om zes codes te verzamelen, die nodig zijn om de escaperoom te kraken en te ontsnappen. Escaperooms zijn trending in de zorg omdat ze een creatieve manier bieden om personeel effectief te trainen. Tijdens de lancering van de splinternieuwe escaperoom ‘Positieve Gezondheid’ medio april was er opvallend veel interesse bij de medewerkers van ZGT. Hun reacties waren overwegend positief en velen waren verrast door de slimme combinatie van complexiteit en educatie. Het snelste team wist de uitdaging uiteindelijk te voltooien in slechts 49 minuten en 54 seconden!

Escapetruck

Een ander aansprekend voorbeeld van de inzet van een escaperoom is de zogeheten 'escapetruck' die in Nederland rondrijdt. In deze mobiele escaperoom kunnen zorgmedewerkers samenwerken om een hacker te verslaan. Deze ervaring leert hen het nodige over de risico’s van cyberaanvallen en helpt hen gerichter te werken aan cybersecurity. Eveneens noemenswaardig is de prijswinnende verloskunde-escaperoom die, door middel van een spannende setting, deelnemers het nodige leert over noodprocedures en besluitvorming tijdens bevallingen.

Positieve gezondheid

De Eduscape is gebaseerd op het concept van 'Positieve Gezondheid', dat is ontwikkeld door Machteld Huber. Huber biedt een bredere visie op gezondheid, die veel verder gaat dan alleen de afwezigheid van ziekte. Positieve gezondheid focust op zes dimensies: lichamelijk, mentaal, zingeving, maar ook kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Onder meer het Maastricht UMC+ heeft dit model omarmd en ziet het onder meer als een manier om passende zorg te bevorderen. Door te werken met het spinnenwebmodel, dat hoort bij het concept van positieve gezondheid, kunnen behandelingen namelijk beter afgestemd worden op de individuele patiënt.