Escapespel geeft digitaal inkijkje in ziekenhuis

Wat doet een verpleegkundige nu eigenlijk in het ziekenhuis? Jongeren kunnen dit op speelse wijze ontdekken in het nieuwe escapespel van Ziekenhuis Rivierenland. Rivierenland maakte dit digitale promotiespel voor het verpleegkundig vak in het kader van haar veertigjarige bestaan. Het escapespel wordt naar alle basis- en middelbare scholen in de regio gestuurd.

Hoewel er al ruim één miljoen mensen in de zorg werkzaam zijn, blijft de vraag naar zorgprofessionals groeien. De grootste tekorten zijn er in ziekenhuizen, de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg: daar zoekt 80 procent van de instellingen tevergeefs naar mankracht. In andere zorgsectoren heeft de helft dat probleem. Met het bijzondere escapespel wil Rivierenland Ziekenhuis bereiken dat meer jongeren warm lopen voor het vak van verpleegkundige. Tevens is het spel een mooie gelegenheid om het veertig jarig jubileum te vieren.

Serious gaming in de zorg

Het escapespel is weer een nieuwe serious game in de zorgsector. Inmiddels zijn er tal van dergelijke educatieve digitale spellen bij diverse zorgorganisaties in gebruik. Zo zijn er bijvoorbeeld in veel organisaties onboarding-apps voor nieuwe medewerkers beschikbaar met speelse en educatieve elementen. Voorbeelden hiervan zijn te vinden bij Amarant, Sevagram en Amsterdam UMC. Ook op het gebied van cybersecurity is er vanaf begin 2023 een serious game beschikbaar in Brabant, in de vorm van een mobiele escape truck met een speciale escaperoom. In deze escaperoom worden medewerkers op een leuke manier getraind omtrent thema’s als ICT-uitval en hacking.

Escapespel voor scholieren

Ondanks dat het nieuwe escapespel van Rivierenland Ziekenhuis is gemaakt voor jongeren, is het eigenlijk voor iedereen die nieuwsgierig is naar het verpleegkundig vak leuk om te spelen. In het escapespel ‘Help Lara op de been’ komen namelijk verschillende werkzaamheden van verpleegkundigen voorbij, zoals het controleren van vitale functies, rekenen en patiëntidentificatie. Ook is er een leuk digitaal kijkje mogelijk achter de schermen van het ziekenhuis.

Voorproefje op werk in zorg  

Jongeren ervaren zo op interactieve wijze wat het werk inhoudt. Esther Giesbers, manager Personeel & Organisatie vertelt: “We willen mensen al op jonge leeftijd inspireren om in de zorg te werken. Dat kan via veel verschillende opleidingen en in veel verschillende functies. In de zorg kun je zoveel voor mensen betekenen. Met dit spel geven we daar een voorproefje van.”

Het spel begint met Lara. Ze heeft haar been gebroken en wordt in het ziekenhuis opgenomen. Hier komt ze Jasper tegen. Jasper is verpleegkundige in opleiding en gaat voor Lara zorgen. De speler moet Jasper helpen om er voor te zogen dat Lara weer snel op de been is. Het spel kan het beste alleen of in een groepje van maximaal drie personen worden gespeeld en duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Klik hier om het spel te starten. 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?