Ethische beproeving voor CoronaMelder start volgende week

De afgelopen weken stonden voor de CoronaMelder app in het teken van praktijktests. De notificatie-app die bedoeld is om mensen te waarschuwen wanneer ze te lang te dicht in de buurt van een met het coronavirus besmette persoon geweest zijn, moet volgens planning 1 september uitgerold gaan worden. Onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) starten volgende week een test om te mogelijke impact van de app op mens en samenleving onder de loep te nemen.

Tijdens de coronacrisis perscoferentie van gisteren (donderdag 6 augustus) herhaalde minister de Jonge nogmaals dat de planning om de CoronaMelder app, na de laatste tests, 1 september live te laten gaan, vooralsnog ongewijzigd blijft. De afsluitende praktijktests starten 17 augustus en worden behalve in Twente ook in Drenthe gehouden.

Met de start van de zogenoemde Ethische beproeving is de laatste testfase voor de CoronaMelder app aangebroken. Deze testfase wordt geleid door UT-hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek Peter Paul Verbeek. De beproeving bestaat uit twee delen, een expertpanel en een burgerpanel. In de verschillende testfasen wordt de expertise van DesignLab en het instituut TechMed Centre ingezet, specifiek op gebied van burgerwetenschap (Citizen Science).

Expertpanel en burgerpanel

Het expertpanel is voor het eerste in juli bij elkaar gekomen. Doel van die meeting was het duiden van de app vanuit een professioneel kader. De bevindingen en aanbevelingen die daaruit voortkwamen zijn inmiddels al naar de Tweede Kamer gestuurd (pdf link).

Het burgerpanel zal op 14 augustus bij elkaar komen om zich over CoronaMelder te buigen. Het panel bestaat uit een zeer gevarieerd gezelschap, waaronder horeca-eigenaren, fysiotherapeuten, politieagenten, medici, bestuurders en burgers zonder een specifieke werkrol. Tijdens de Ethische beproeving zal gewerkt worden volgens de Aanpak Begeleidingsethiek. Die aanpak is specifiek gericht op de ethische begeleiding van de introductie van technologische ontwikkelingen in de maatschappij.

“Met het totale panel werken we aan concrete handelingsmogelijkheden om zoveel mogelijk recht te doen aan de waarden die zijn geïdentificeerd tijdens de beproeving: Hoe kan de technologie worden aangepast -door een herontwerp van de app-, hoe kan de omgeving anders worden ingericht -bijvoorbeeld met behulp van regelgeving- en hoe kan het gebruik anders worden vormgegeven -bijvoorbeeld door voorlichting en communicatie-? Veel ethische vragen zijn immers verbonden aan het gebruik van de app en de maatschappelijke inbedding ervan, niet alleen aan ontwerp zelf”, zo vertelt Peter-Paul Verbeek.

Eerdere CoronaMelder testfases

Nadat het Ministerie van VWS in juni bekendmaakte dat de CoronaMelder app in Twente getest zou gaan worden, werden een drietal testprojecten samengesteld. De eerste twee, de gebruikerstest en de veldtest zijn inmiddels afgerond of gestart.

De gebruikerstest had als doel nog beter inzicht te krijgen in de praktische werking van de app en mogelijke verbetervoorstellen voor de definitieve versie te doen. Deze test werd uitgevoerd onder leiding van UT-hoogleraar Lisette van Gemert-Pijnen. De veldtest stond onder leiding van Wolfgang Ebbers, bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarin testen duizend personen in de regio Twente de CoronaMelder app in hun dagelijkse leven. Aan de veldtest werd ook meegewerkt door de GGD Regio Twente, om de rol van de app in het bron- en contactonderzoek voor het coronavirus goed te borgen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?