ETZ neemt robotsysteem voor verwerking bloedmonsters in gebruik

18 april 2019
ETZ-robotsysteem
Robotica
Nieuws

Patiënten die binnenkomen op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het ETZ, krijgen met behulp van het nieuwe robotsysteem veel sneller de uitslagen van hun bloedonderzoek. “Het is eigenlijk een al lang bestaand systeem, maar dan helemaal doorontwikkeld en daarmee heel bijzonder”, vertelt Bert Westerhuis, manager van het ziekenhuislaboratorium. “Nadat de verpleegkundige op de SEH het buisje met bloed in de buizenpost heeft geplaatst, komt er tot aan de uitslag helemaal geen mensenhand meer aan te pas.”

Robotsysteem voorkomt fouten

Het volledig geautomatiseerde systeem vervangt een groot aantal fysieke handelingen. Hierdoor is de kans op fouten extreem klein, aldus het Tilburgse ziekenhuis. Het buisje bloed wordt in minder dan 40 seconden van de SEH naar het laboratorium vervoerd, waar een robotarm het bloedmonster in de robotstraat zet. Daarna start direct het analyseproces. De uitslagen van de bloedmonsters zijn dan na circa 40 minuten, minimaal een kwartier sneller dan in de oude situatie.

Minder lang wachten op uitslagen zorgt ervoor dat een behandeling op de SEH minder vertraging oploopt, wat nu vaak het geval is. Westerhuis: “Met deze verbetering zorgen we er dus voor dat patiënten echt veel korter op de SEH hoeven te blijven. En dus sneller naar huis of naar de goede afdeling in het ziekenhuis kunnen”.

Meer patiënten helpen

De tijdwinst betekent ook dat zorgverleners gedurende de dag meer patiënten kunnen helpen op de SEH. Behalve de SEH werkt ook de polikliniek Bloedafname nu met dit buizenpostsysteem. Het ETZ is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Nederland dat zowel op de SEH als op de Bloedafname met dit unieke systeem werkt.

Het Klinisch en Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCHL) van het ETZ analyseert dagelijks ruim vijfduizend buisjes met bloed en urine. Jaarlijks worden circa vijf miljoen laboratoriumbepalingen gedaan voor huisartsen uit de regio en specialisten in het ziekenhuis. Het KCHL is een van de vier laboratoria in Nederland waar bovendien de hielprikscreening en de testen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker worden uitgevoerd.

Automatisering transport LUMC

Het Leids Universiteit medisch Centrum (LUMC) liet in juni 2018 weten dat het transport en de verwerking van bloedmonsters volledig geautomatiseerd was. Buisjes bloed worden automatisch door een buizenstelsel in het plafond getransporteerd van de bloedafname naar een modern gerobotiseerd lab waar ze snel worden verwerkt tot een uitslag die terug naar de arts kan.