ETZ opent officieel vernieuwde toekomstbestendige OK-complex

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft op 29 november zijn vernieuwde, toekomstbestendig OK-complex officieel geopend. Hoewel de verbouwde Operatiekamers (OK) al een hele tijd in gebruik zijn, is deze nooit officieel geopend.

"We hebben er twee jaar hard aan gewerkt. We willen het graag afronden en vieren," vertelt Jan Steenbakker, hoofd Operatiekamers. Uiteindelijk zijn twaalf operatiekamers gerenoveerd en uitgebreid. Bovendien zijn twee hightech hybride OK’s gebouwd. Het resultaat is volgens het ziekenhuis een toekomstbestendige OK om trots op te zijn.

Hybride operatiekamers

Het ETZ in Tilburg kondigde in maart 2016 aan dat het zijn OK’s ging uitbreiden met twee hypermoderne hybride operatiekamers. Destijds een primeur voor Europa, omdat beide operatiekamers zijn ingericht voor zowel trauma-, vaat- en neurochirurgie als orthopedische chirurgie. Daardoor kunnen meer chirurgen tegelijk een traumapatiënt opereren. Het ETZ is traumacentrum voor de provincie Noord-Brabant. Met de hybride OK moest het eenvoudiger worden om levens en ledematen redden van patiënten met zwaar letsel.

Een hybride OK is een hightech versie van de ‘gewone’ operatiekamer die veel meer ruimte biedt. Het woord hybride staat voor een conventionele operatiekamer gecombineerd met ingebouwde röntgenapparatuur. In de hybride OK kijkt een specialist met behulp van (röntgen)apparatuur tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt.

De arts manoeuvreert bijvoorbeeld via een klein sneetje in de lies met een katheter naar de te behandelen plek. Zo kan een bloedend bloedvat met een stent worden gerepareerd. Door de minder ingrijpende operatiewijze herstelt de patiënt sneller, is de stralingsbelasting lager, is er minder kans op infecties en zijn minder heroperaties nodig.

Speciaal 3D chirurgisch navigatiesysteem

In de zomer van 2016 werd in de hybride OK een speciaal 3D chirurgisch navigatiesysteem geïnstalleerd. Hiermee kunnen bijvoorbeeld operaties aan de wervelkolom nauwkeuriger worden uitgevoerd. Met de chirurgische navigatie worden artsen begeleid tijdens de ingreep via beelden, zodat ze meteen kunnen zien of iets goed is uitgevoerd. De kans dat een operatie slaagt wordt daarmee groter. De applicatie is samen met Philips ontwikkeld. Het ETZ was hiervoor pilot-ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft enkele miljoenen euro’s geïnvesteerd in de bouw van de hybride OK’s.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
Volg jij ons al?