EU Hackathon levert oplossingen op voor strijd tegen corona

De EUvsVirus Hackathon-jury heeft een reeks oplossingen geselecteerd die op Europees en mondiaal niveau moeten helpen in de strijd tegen het coronavirus. In samenwerking met private en publieke partners uit Europa en daarbuiten, zijn beste teams en oplossingen per domein geselecteerd, evenals een winnaar en twee runner-ups voor elk van de 37 uitdagingen. Er waren ook Nederlandse winnaars bij.

De pan-Europese online hackathon heeft plaatsgevonden op 24, 25 en 26 april. Het doel was om digitale toepassingen en innovaties te vinden om de COVID-19 pandemie aan te pakken. Innovators, stichtingen, startups, universiteiten, het maatschappelijk middenveld en investeerders moesten oplossingen ontwikkelen, ook voor digitale gezondheid, om uitdagingen op het gebied van coronavirus te overwinnen.

117 winnaars hackathon

Er zijn in totaal 2.160 oplossingen aangedragen. Daaruit kwamen 117 winnaars voort – één winnaar voor elk domein (6) en uitdaging (37), evenals twee runners voor elke uitdaging. Door partners gedoneerde geldprijzen worden aangeboden aan geselecteerde winnaars.

Ook de Universiteit Twente deed mee aan de hackathon. Het deelnemende team heeft gewonnen in de categorie remote working & education. Verder waren er Nederlanders betrokken bij de winnaar in de categorie ‘overig’: Sewers4COVID. Het gaat hier om de integratie van rioolbewaking en machine learning om vroegtijdig en kosteneffectief te waarschuwen voor pandemische uitbraken, noodhulp en besluitvorming bij herstel.

Opschalen oplossingen

110.000 euro is toegezegd door partnerorganisaties. Dit zal door de partners worden verdeeld onder de winnaars van hun keuze. Gedurende de twee weken na de prijsuitreiking worden de financierings- en middelenbehoeften van de winnende teams om hun ideeën te ontwikkelen en op te schalen. Verder worden financiering en middelen verzameld die partners bereid zijn te besteden.

In het vervolg op de de EUvsVirus Hackathon worden alle winnaars uitgenodigd voor online Matchathon-evenement van 22-25 mei plaats. Winnende oplossingen zijn uitgenodigd om lid te worden van een EIC COVID-platform om verbindingen met eindgebruikers, zoals ziekenhuizen, te vergemakkelijken en toegang te bieden aan investeerders, stichtingen en andere financieringsmogelijkheden uit de hele EU.

Europees platform op gemeenschapsniveau

Het EIC COVID-platform – dat eind mei wordt gelanceerd – zal een Europees platform op gemeenschapsniveau zijn om winnende teams en bedrijven met innovatieve oplossingen te verbinden met degenen die dergelijke oplossingen nodig hebben, zoals overheden, ziekenhuizen, overheidsinstanties, stichtingen , evenals investeerders. Om dit te vergemakkelijken, zal er een marktplaatsmechanisme zijn om de potentiële oplossingen, de behoeften en, indien relevant, investeerders en financiers te matchen.

De hackathon werd geleid door de European Innovation Council en is gelanceerd door de Europese Commissie. De focus lag en ligt in het komende traject op problemen waarvoor kortetermijnoplossingen met betrekking tot de coronacrisis nodig zijn. Het omvat de gebieden: gezondheid en leven, bedrijfscontinuïteit, werken op afstand en onderwijs, sociale en politieke cohesie en digitale financiën. Daarnaast is er een open sectie voor andere uitdagingen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?