Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

EU-lidstaten goed op weg met digitale vaccinatiesystemen

21 EU-lidstaten hebben een systeem ontwikkeld of zijn in het proces van de ontwikkeling van een systeem waarin digitale informatie over vaccinatie wordt opgeslagen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC). 14 landen beschikken reeds over zo’n systeem en in zeven andere landen is deze nog in ontwikkeling.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Vijf van de digitale systemen bieden automatische reminders die de potentie hebben een lijst op te stellen van bevolkingsgroepen die doorgaans minder therapietrouw zijn, maar ook zijn de systemen in staat te bepalen welke vaccinaties over datum zijn. In praktijk is het bijvoorbeeld mogelijk om op basis van reminders een lijst op te stellen van kinderen die voor hun zestiende levensjaar bepaalde inentingen nog niet hebben gehad.

Volgens het ECDC is het op deze manier voor de eerste keer mogelijk om een duidelijk beeld te krijgen van vaccinatieprogramma’s in de EU-landen. Veel van de systemen die nu al in gebruik zijn of in ontwikkeling zijn, bieden de mogelijkheid om gedurende een geheel leven vaccinatiedata op te slaan en enkele systemen maken het mogelijk voor patiënten om hun historie op te vragen.

Door de schaalbaarheid van de systemen zal het in de nabije toekomst ook voor kwetsbare groepen mogelijk zijn om up-to-date te blijven over hun vaccinatiestatus, stellen de auteurs van het rapport.
Het belang van digital immunisation werd in 2014 erkend door de Europese Raad en werd het tevens door de wereldgezondheidsorganisatie (WGO) opgenomen in zijn European Vaccines Action Plan (EVAP).

EVAP geeft richtlijnen en prioriteiten aan het internationaal vaccinatiebeleid. Het EVAP-plan bevat richtlijnen rond de opvolging en het controleren van vaccineerbare aandoeningen, de prioriteitenstelling van het vaccinatiebeleid, met aandacht voor maatwerk in de verschillende landen, integratie in de respectieve gezondheidssystemen, en langetermijnwerking.

###EVAP-Plan###

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen