€ 20 miljoen voor commercialisering autonoom bloedafnameapparaat

1 mei 2024
Diagnostiek
Nieuws

Dr. Fred Moll investeert via Sonder Capital € 20 miljoen ($ 22 miljoen) in het versnellen van de commercialisering van het autonome bloedafnameapparaat van Vitestro, dat tot een revolutie in de gezondheidszorg moet leiden. Door het proces van bloedafname te automatiseren kan het verplegend personeel de vrijgekomen tijd straks aan andere zorgtaken besteden. Een belangrijke ontwikkeling, gezien de almaar groeiende zorgvraag en personeelstekorten.

Vitestro heeft in de afgelopen jaren in totaal € 46 miljoen ($ 50 miljoen) ontvangen via financieringen en subsidies. Het geld van de huidige financieringsronde zal worden gebruikt om het autonome bloedafnameapparaat van Vitestro, een Nederlandse vinding, binnen Europa te commercialiseren en uit te breiden naar de Amerikaanse markt.

“We zijn vereerd om de samenwerking met Sonder Capital voort te zetten en zijn er trots op NYBC Ventures, Invest-NL en het European Innovation Council Fund (EIC Fund) te verwelkomen als nieuwe investeerders”, zegt Toon Overbeeke, CEO en medeoprichter van Vitestro. “Ziekenhuizen, personeel en patiënten zijn zeer positief over onze innovatie en we staan in de startblokken om ons bereik en onze impact wereldwijd snel uit te breiden.”

Autonome bloedafname

Bloedafname is een van de cruciale procedures als het gaat om diagnostiek van ziektes. Wereldwijd wordt elk jaar miljarden keren bloed geprikt. Door de personeelstekorten in de zorg, met name ook in klinische laboratoria, is er behoefte aan innovatieve en arbeidsbesparende oplossingen. Dat is precies waar de het autonome bloedafnameapparaat van Vitestro een rol bij kan spelen. Het apparaat combineert op AI gebaseerde, echogeleide 3D-reconstructie met het robotisch inbrengen van een naald. Daardoor kan een nauwkeurige en consistente bloedafname worden gegarandeerd.

“Met deze technologische doorbraak kunnen klinische laboratoria de patiëntenzorg verbeteren en hun zorgactiviteiten stroomlijnen”, zegt Dr. Fred Moll, managing partner bij Sonder Capital en medeoprichter van Intuitive Surgical, het bedrijf achter de bekende Da Vinci chirurgische robot. “De werkdruk voor het personeel in de zorg is ongekend hoog, onder meer door de vergrijzing en een hoog personeelsverloop. Hierdoor wordt het steeds moeilijker voor laboratoria om tijdige, accurate testresultaten te leveren. We zijn enthousiast over de vooruitgang die Vitestro boekt en geloven dat ze de bloedafname-ervaring snel zullen moderniseren.”

Pre-order

Meerdere Europese ziekenhuizen hebben een pre-order getekend. Verwacht wordt dat de eerste apparaten vanaf eind dit jaar kunnen worden ingezet om de werkdruk te verlichten en een consistentere, betere patiëntervaring te bieden. Vitestro leidt momenteel ook de A.D.O.P.T.-studie, wereldwijd het grootste onderzoek met autonome bloedafnameapparatuur.

De financiering zal worden gebruikt om het team van Vitestro uit te breiden om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar een innovatief robotisch bloedafnameapparaat en om aanvullende productfuncties te ontwikkelen. De CE-goedkeuring voor het apparaat volgt naar verwachting eind 2024. De eerste leveringen van het apparaat zullen ook op dat moment plaatsvinden.

Brian Joseph, commercieel directeur en medeoprichter van Vitestro: “Onze technologie is een grote stap voorwaarts in de gezondheidszorg waar zowel de ziekenhuizen als de patiënt van profiteren. We breiden onze activiteiten actief uit in andere belangrijke internationale markten, met name in de Verenigde Staten.”