Search
Close this search box.
Search

Euregionaal project voor innovatieve revalidatietechnologie

Een grensoverschrijdend netwerk in de Euregio heeft de afgelopen drie jaar intensief samengewerkt om de innovatie en implementatie van complexe revalidatietechnologie te stimuleren. Het netwerk bestond uit universiteiten, hogescholen, revalidatiecentra, living labs en bedrijven. Die samenwerking heeft onder andere geresulteerd in de oprichting van drie klinische centra in de Euregio, het grensgebied tussen Nederland, België en Duitsland.

In de klinische centra werd de afgelopen drie jaar samen met patiënten gewerkt aan de ontwikkeling, testen, onderzoeken en valideren van nieuwe concepten en producten op het gebied van revalidatietechnologie. Dat gebeurde in samenwerking met co-creatie via het zogenaamde i2-CoRT-netwerk. Doel van die samenwerking was de revalidatie verdere meerwaarde te geven.

Op 20 april presenteerden klinische experts, organisaties en onderzoekers hun gezamenlijke ideeën, ontwikkelingen en producten op dit gebied. Dat gebeurde tijdens het afsluitend symposium “Innovation and implementation of complex rehabilitation technology: state-of-the-art, ideas and solutions”. Een van de producten die daar gepresenteerd werden is een robotsysteem dat gebruikt wordt in de kernindustrie en aangepast is voor het trainen van de armfunctie van mensen na een beroerte.

Uitbreiding klinische testcentra

Inmiddels zijn de plannen voor het doorzetten en verder uitbreiden van de drie Euregionale klinische centra al uitgewerkt. Daarnaast wordt ook gewerkt aan de voorbereiding van samenwerkingen met lokale en (EU-)regionale overheden. Doel van die uitbreidingen is het ondernemerschap, de bedrijvigheid en werkgelegenheid op het gebied van revalidatietechnologie in de (EU-)regio te bevorderen.

De klinische experts, organisaties en onderzoekers verwachten bovendien dat zij in de toekomst met de huidige en nieuwe partners verder kunnen werken aan de ontwikkeling, verbetering en het adequaat implementeren van revalidatietechnologie oplossingen voor patiënten en hun behandelaren.

Mogelijkheden voor revalidatietechnologie

Het ontwikkelen en implementeren van technologische innovaties biedt veel mogelijkheden in de revalidatie. Voorbeelden daarvan zijn niet alleen robots en sensoren, maar ook nieuwe materialen en productieprocessen. Nieuwe vormen van revalidatietechnologie kunnen ingezet worden om de patiënt beter helpen bij thuistraining of beter ondersteunen in het dagelijks leven.

Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van een sensortechnologie waarmee ook in de thuissituatie beoordeeld kan worden hoe goed patiënten hun oefeningen uitvoeren. Bijkomend voordeel, ook niet onbelangrijk met de voortdurend stijgende zorgkosten, is dat deze technologische innovaties tot mogelijke besparingen op de behandelkosten kunnen leiden.

Het Euregionale netwerk i2-CoRT, waar onder andere Adelante deel van uitmaakt, verbindt gezondheidszorg, innovatie van revalidatietechnologie en wetenschappelijke kennis met de steun van het Interreg V-A Euregio Maas-Rijn-programma. Adelante ontving enkele maanden geleden nog een omvangrijke subsidie vanuit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Daarmee kan de revalidatiekliniek haar plan voor revalidatie op afstand en de uitrol van e-health toepassingen verder uitbouwen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?