Europese Commissie investeert in zorgrobot

De Europese Commissie investeert 3 miljoen euro in de thuiszorg-robot van het Zweedse bedrijf Giraff Technologies.

De GiraffPlus is verbonden met allerlei sensoren in huis en kan een videoverbinding tot stand brengen met familie en begeleiding. Momenteel lopen er pilots in 6 huishoudens in de EU, eind 2014 zijn dat er 15. Via het Horizon 2020 programma is 3 miljoen euro gestopt in de ontwikkeling van GiraffPlus.
Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) benadrukt in een persbericht het belang van innovatie als middel om de vergrijzing in Europa op te vangen.  De Commissie schat dat de markt voor geavanceerde zorg via robotten en andere apparaten in 2016 goed is voor een omzet van 13 miljard euro. 65-plussers hebben een inkomen op jaarbasis van 3.000 miljard euro, waarvan veel in de zorgeconomie terecht komt. GiraffPlus kan vanaf 2105 commercieel op de markt gebracht worden en kan met een vooruitbetaling voor de hardware en een maandelijks abonnementsbedrag concurreren met dure fulltime zorg.

In het persbericht wordt verder ingegaan op de praktijkcase van de 94-jarige Italiaanse overgrootmoeder Lea, die een weblog bijhoudt over haar ervaringen met de GiraffPlus. Zij stelt dat het GiraffPlus-systeem voor een deel de zorg kan vervangen waar haar eigen kinderen en kleinkinderen geen tijd voor hebben. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-515_en.htm:

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?