Europese Commissie nadert einde termijn consultatie over veiligheid apps

2 september 2016
Nieuws
Het afgelopen jaar heeft de EC al een reeks publieke consultaties gehouden om inzichten van derde en betrokken partijen te krijgen voor een veelheid aan onderwerpen die de mei vorig jaar gelanceerde nieuwe Digitale Agenda betreffen. Het doel hiervan is om te komen tot meer eenduidige richtlijnen en verordeningen in EU-verband, maar ook regulering die actueel is in het huidige snelveranderende digitale tijdperk.

De consultatie met betrekking tot veiligheid van apps richt zich met name op software en apps die niet zijn geïntegreerd (embedded) in een ‘tastbaar medium’ op het moment dat zeop  de markt worden gebracht. Dat schreef de Commissie afgelopen juni toen de consultatie van start ging (9 juni werd de consultatie opengesteld voor reacties). Het sterk toegenomen gebruik van apps voor een veelheid aan zaken maakt dat er nieuwe inzichten en ideeën nodig zijn van partijen die deze apps ontwikkelen of gebruiken.

Voorbeelden die de Commissie noemt, zijn gezondheids- en leefstijl-apps die gebruikt kunnen worden op een mobiel toestel, maar ook digitale modellen voor 3D-printing of apps waarmee andere devices worden beheerst en aangestuurd (zoals elektronische apparatuur). De verzamelde reacties moeten de EC helpen bij het bepalen van eventuele volgende stappen en toekomstig beleid op EU-niveau. Hieronder vallen, wanneer nuttig of zinvol, mogelijke herzieningen van bestaande horizontale en/of sectorspecifieke EU-regulering.

De consultatie betreft overigens alleen de veiligheid van apps en andere niet-geïntegreerde software die nog niet valt onder sector-specifieke regulering zoals de verordening voor medische devices of de radio-apparatuur verordening, die al maatregelen omvatten om er voor te zorgen dat de apparatuur die onder de verordening valt (wanneer deze apparatuur compliant is) veilig is.

Met veiligheid en veilig gebruik bedoelt de Commissie dat er geen sprake is van onacceptabel gevaar of risico, waaronder veiligheidsrisico’s en kwetsbaarheden. Verder wordt er gekeken naar fysieke, economische en morele aspecten. De consultatie loopt niet vooruit op mogelijke regulering op dit gebied. Elk volgend initiatief van de EC zal onderworpen worden aan een meer diepgaand consultatieproces en politieke validatie.

Onder de stakeholders vallen consumenten, bedrijven, instellingen en andere autoriteiten. Hen wordt gevraagd naar hun ervaringen op het gebied van veiligheid van apps en veilig gebruik ervan. De Commissie wil een beter begrip krijgen van mogelijke risico’s en problemen die niet geïntegreerde software en apps meebrengen en mogelijke oplossingen hiervoor in beleidsverband.
 
Meedoen kan hier!