Europese primeur Gelre: EPD verhuist naar cloud

Als eerste ziekenhuis in Europa is Gelre begonnen met het verplaatsen van het Elektronisch Patiëntendossier naar de Microsoft Azure-cloud. Deze migratie is onderdeel van een omvangrijk transitieproject want Gelre heeft de strategische keuze gemaakt om het grootste deel van de IT-infrastructuur naar de cloud te verhuizen. Voor de migratie heeft Gelre nauw samengewerkt met Microsoft en Rapid Circle.

Sinds 2020 is Gelre al bezig met het versnellen van de cloudstrategie. Het streven naar meer schaalbaarheid, flexibiliteit van de IT-omgeving en lagere kosten zijn hierbij belangrijke overwegingen. Het overzetten van het EPD is in dit proces een grote stap. De migratie naar de cloud maakt in het ziekenhuis zelf óók ruimte vrij. Er is namelijk minder plek nodig voor dataservers en die ruimte is nu een verpleegafdeling geworden.

Unieke grootschalige migratie naar cloud

Rapid Circle is bij het totale proces verantwoordelijk voor het beheer en de beveiliging van de gehele omgeving. Wilco Turnhout, mede-oprichter en CSO van Rapid Circle: “Een dergelijke grootschalige migratie heeft nog niet eerder plaatsgevonden in Nederland. Zo’n traject ga je alleen met elkaar aan als het wederzijdse vertrouwen groot is. Voor deze migratie hebben wij daarom gekozen om een team samen te stellen dat kon putten uit de ruime ervaring die we bij ziekenhuizen en in de zorg hebben opgedaan. De samenwerking is bijzonder prettig en de migratie verloopt succesvol.”    

Optimaliseren ICT-infrastructuur

Met ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen en een aantal buitenpoliklinieken vervult Gelre Ziekenhuizen een belangrijke regiofunctie in Gelderland, aangevuld met een aantal bovenregionale medische specialismen. Meer dan 3600 medewerkers bedienen hiermee een verzorgingsgebied van 350.000 mensen. Gelre Ziekenhuizen gaat voor een state of the art zorgtechnologie, verbinding met ketenpartners en zet vol in op thuiswerken en digitale zorg.  

Theo Vens, CTO bij Gelre Ziekenhuizen: “De technologische vooruitgang in de zorg gaat snel. Er is een sterke toename in het aantal applicaties dat gekoppeld is aan medische apparatuur, we bieden meer digitale zorg aan en onze medewerkers werken vaker vanuit huis. Onze bestaande infrastructuur was hier niet op voorzien, waardoor het onderhoud van de software – een kritiek punt bij medische technologie – nog complexer werd en een flinke hap uit onze resources nam.”  

Cybersecurity in cloud goed gewaarborgd

Kwalitatieve, toegankelijke en persoonlijke zorg kan in de praktijk alleen met moderne IT-infrastructuur. Met de migratie naar de cloud ontstaat meer grip op de beheeromgeving en technologie wordt eenvoudig schaalbaar. Belangrijk is ook dat cybersecurity in de cloud in het algemeen goed kan worden gewaarborgd. Dat is óók voor veel organisaties, zeker zorgorganisaties met gevoelige data,  een belangrijke overweging om in de cloud te opereren.

Arnold Groot Koerkamp is Service Level Manager bij Gelre en licht toe: “Ons beleid is nu om zoveel mogelijk Software as a Service (SaaS) af te nemen zodat beheer, updates en veiligheid geborgd zijn. Als dit niet mogelijk blijkt, kijken we naar de mogelijkheid om dit met Azure in onze cloud onder te brengen. Mocht dat ook niet lukken, dan installeren wij de software lokaal. Het grootste deel van onze applicaties draait inmiddels in Azure. Door de toegenomen flexibiliteit kunnen we betalen op basis van gebruik. Op rustige momenten hebben we niet 100 procent van onze capaciteit nodig en ook  kunnen we sneller voldoen aan vragen en verzoeken van collega’s.”

EPD essentieel onderdeel migratie

Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is een belangrijk onderdeel van de migratie naar de cloud. Gelre is het eerste ziekenhuis in Europa dat een EPD naar Azure Cloud wil migreren. Veel ziekenhuizen wereldwijd, maar ook Microsoft en EPD-softwareleverancier Chipsoft, kijken daarom mee. Vens: “Het EPD is een cruciaal onderdeel in de dagelijkse werkzaamheden van een ziekenhuis. Voordat we aan de slag gingen, hebben we daarom eerst met onze partners gekeken naar de mogelijkheden en risico’s. Pas toen we die in kaart hadden en we op alle scenario’s voorbereid waren zijn we van start gegaan. Ons pionierswerk komt uiteindelijk ten goede aan de hele sector.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?