Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Europese samenwerking om vitale functies patiënt draadloos te bewaken

Het UMC Utrecht gaat met vier Europese ziekenhuizen samenwerken onder de naam ‘Nightingale’. Bedrijven worden uitgedaagd om een techniek te ontwikkelen waarmee het mogelijk wordt de vitale functies van patiënten die van de intensive care af komen continu en op afstand te monitoren. Hiermee kunnen in de toekomst ernstige complicaties voorkomen worden en kan het zelfs levensreddend werken. Dit project wordt door De Europese Unie gesubsidieerd met 5,3 miljoen euro.

Patiënten die op de intensive care liggen na een ingrijpende operatie lopen een verhoogd risico op complicaties op de verpleegafdeling of thuis na ontslag. Vroege herkenning van bijvoorbeeld een longontsteking of een bloeding is van levensbelang. Met de toekomstige draadloze bewaking kan de toestand van de patiënt constant op afstand worden bewaakt en kan er door persoonsgebonden alerts sneller worden gestart met een behandeling.

Bedrijven uitdagen

De vijf ziekenhuizen zijn op zoek naar bedrijven die kennis en ervaring op het gebied van medische sensoren en complexe signaalanalyse hebben. Ze hopen dat deze bedrijven een oplossing kunnen ontwikkelen voor het op afstand monitoren van vitale functies van patiënten.

Het monitoring- en communicatiesysteem moet een systeem worden dat patiënten met zorgverleners verbindt, slimme zelflerende algoritmen gebruikt om vroegtijdige achteruitgang te herkennen en geïntegreerd is met informatiesystemen van verschillende zorgverleners. Het project ‘Nightingale’ betrekt naast zorgprofessionals ook patiënten en mantelzorgers om te zorgen dat de technologie goed aansluit bij de mogelijkheden en wensen van de patiënt.

Europese subsidie

Het UMC Utrecht gaat samenwerken op dit project met Universitair Ziekenhuis Leuven, University College London Hospitals, het Karolinska University Hospital in Stockholm en Uniklinik Aachen. De Europese Unie heeft een nieuw programma opgezet met de naam ‘Precommercial Procurement’. In plaats van de Europese industrie direct te subsidiëren in hun eigen innovatieve ontwikkelingen, die niet altijd aansluiten op de wensen van patiënten en zorgverleners, wordt er nu subsidie van € 5,3 miljoen toegekend aan ziekenhuizen met een ‘clinical need’ die een oplossing zoeken.

Op deze manier wordt de Europese industrie uitgedaagd door middel van een aanbesteding om met  innovatieve oplossingen te komen die aansluiten op de behoeftes uit de praktijk. In januari wordt een eerste officiële aankondiging over de aanbesteding gedaan en vervolgens wordt de markt geconsulteerd om tot een goede ontwikkelbeschrijving te komen. In november wordt de tender gepubliceerd en wordt de Europese industrie uitgenodigd om deel te nemen.

Kijk voor meer informatie klik hier.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen