EU subsidie studie gepersonaliseerde behandeling taaislijmziekte

Ruim 40 Europese centra gaan de komende vijf jaar onder leiding van het UMC Utrecht onderzoek doen naar nieuwe behandelingen tegen taaislijmziekte, cystic fibrose. De Europese Commissie heeft hiervoor 6,7 miljoen euro subsidie toegekend. Het onderzoekstraject staat onder leiding van professor Kors van der Ent.

Onderzoek en subsidie zijn bedoeld om nieuwe, gepersonaliseerde behandelingen te realiseren voor Europese CF-patiënten. Nu krijgen veel CF-patiënten alleen symptoombestrijding. “In dit onderzoek willen we specifiekere groepen patiënten gaan behandelen, vooral patiënten die een zeldzaam genetisch profiel hebben”, licht Van der Ent toe. “Op die manier kunnen we gerichter op zoek gaan naar goede medicijnen en behandelingen voor hen.”

Personalisatie behandeling

In het kader van het onderzoek benaderen artsen zo’n 500 mensen om deel te nemen. Bij hen worden stamcellen afgenomen waaruit mini-darmpjes (organoïden) worden gekweekt in onder andere het Hubrecht Instituut in Utrecht. Door bepaalde medicijnen te testen op die mini-darmpjes moet per patiënt een beter beeld ontstaan welk soort behandeling voor hem of haar werkt. Zo kunnen ook bepaalde behandelingen uitgesloten worden als die niet werken bij een patiënt. Van der Ent: “Zo hopen we dichterbij medicijnen te komen die wel voor hen werken.”

 

Horizon 2020 is het belangrijkste Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie in Europa. Het programma biedt kansen voor iedere organisatie of ondernemer die actief is in onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie. Naast het UMC Utrecht zijn ook de Europese Cystic Fibrosis Stichting, de Universiteit Leuven en de Universiteit van Lissabon betrokken bij het onderzoek.

Het UMC Utrecht werkt onder leiding van professor Kors van der Ent samen met ruim 40 Europese onderzoekscentra aan gepersonaliseerde behandeling van patiënten met taaislijmziekte.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?