Ewout Steyerberg benoemd tot hoogleraar klinische biostatistiek en medische besliskunde

24 januari 2017
Nieuws
Naast hoogleraar is Steyerberg het nieuwe hoofd van de afdeling Medische Statistiek en Bio-informatica. “Wij helpen de klinische afdelingen in het LUMC met alle statistiek en datamanagement die komt kijken bij hun onderzoek. Dat begint al bij het opzetten van een studie. Want: hoe groot moet de groep te onderzoeken patiënten zijn om betrouwbare resultaten te krijgen? En hoe verzamel, bewaar en analyseer je grote hoeveelheden data op een uniforme en veilige manier?”

Vragen die onderzoekers niet willen horen

Steyerberg vindt de rol van medisch statistici in de medische wetenschap bijzonder. “Zie ons maar als scherprechters, als hoeders tegen teveel optimisme. We stellen de vragen die onderzoekers misschien liever niet willen horen. Is hun patiëntengroep wel groot genoeg? Houden ze voldoende rekening met de rol van toeval en mogelijke vertekening? Wij hebben geen ander belang dan ervoor te zorgen dat onderzoek betrouwbaar en goed gebeurt.”

Rode draad

Ewout Steyerberg (1967) studeerde Biomedische Wetenschappen in Leiden en promoveerde in 1996 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op voorspelmodellen in de klinische besliskunde. Hij publiceerde er vele artikelen over. Het vormt dan ook een rode draad in zijn carrière. Ook als hoogleraar in het LUMC gaat hij zich hier volop mee bezighouden.

“Door moderne technologieën op het gebied van biomarkers en imaging is er steeds meer mogelijk. Voorspellingen van klinische uitkomsten, zoals de kans op een ziekte en de verwachtingen rondom herstel zijn heel waardevol en zullen steeds belangrijker worden voor het goed nemen van medische beslissingen.”

Nauwer laten samenwerken

Naast deze nieuwe functie is Steyerberg ook nog een dag per week als hoogleraar verbonden aan het Erasmus MC. “Het is mijn ambitie om verschillende instellingen die met methodologisch onderzoek bezig zijn nauwer te laten samenwerken. Ik wil hier binnen Medical Delta, het medisch-technologische samenwerkingsverband in de regio, diverse werkgroepen voor gaan uitbouwen. Maar ook binnen het LUMC wil ik afdelingen en onderzoekers graag nog meer met elkaar verbinden. Samen kunnen we werken aan nog betere voorspelmethodes.”