Ex-kankerpatiënten enthousiast over online stoptraining MijnKoers

Ex-kankerpatiënten zijn enthousiast over de online training MijnKoers. Dat blijkt uit een tweede studie van het Trimbos Instituut, een jaar na de lancering van MijnKoers. Een half jaar geleden bleek uit een eerste studie al dat gebruikers de online ondersteuning positief waardeerden.

De online MijnKoers trainingen ondersteunen voormalige kankerpatiënten bij het stoppen met roken of minder drinken van alcohol. Het Trimbos-instituut onderzoekt de effectiviteit van de trainingen. Het onderzoek loopt nu een jaar. Halverwege 2017 waren er 100 mensen die meededen aan de trainingen. De eerste deelnemers hebben het volledige onderzoek afgerond en de laatste nameting ingevuld. Er worden nu nog extra deelnemers gezocht.

MijnKoers is ontwikkeld voor mensen die kanker hebben (gehad) en die wat steun kunnen gebruiken bij het stoppen met roken of stoppen met overmatig drinken. Zij worden op de trainingen gewezen via online kanalen, inloophuizen en kranten, maar ook direct op de oncologie poli of in revalidatiecentra via de oncologieverpleegkundige.

Minder doktersafspraken nodig

MijnKoers is beschikbaar voor de smartphone, tablet of computer. Patiënten kunnen dit thuis volgen, waardoor frequente doktersafspraken niet meer nodig zijn. Het programma moet de gezondheid van gebruikers verhogen en de kans op terugkeer van kanker verlagen.

Een aantal deelnemers ervaart MijnKoers als een goede aanzet tot ander rook- en drinkgedrag of als een  stok achter deur. Verder helpt MijnKoers volgens de deelnemers bij het inzichtelijk maken van het rookgedrag of drankgebruik: Ook de sociale steun via de training – zoals gesprekken met andere deelnemers op het bijbehorende forum – wordt door sommige deelnemers als positief ervaren.

Effectiviteit nog onvoldoende duidelijk

“Toch hebben we nog meer deelnemers nodig om echt te kunnen zeggen of MijnKoers effectief is,” zegt Ajla Mujcic, promovenda op het project. “Met de resultaten van het onderzoek hopen we meer inzicht te krijgen in werkzame elementen van online evidence-based trainingen voor mensen met kanker en de manier waarop zij gedragsverandering ondersteunen. Niet roken en niet overmatig drinken is voor iedereen verstandig; de voordelen die je merkt, ook ná een kankerdiagnose, willen we benadrukken.”

Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen zich de komende maanden nog aanmelden voor deelname via www.mijnkoersalcohol.nl of www.mijnkoersroken.nl. Mensen die geen kanker hebben gehad kunnen de training overigens ook volgen, maar kunnen niet meedoen aan het onderzoek. Deelnemers schrijven zichzelf in en volgen zelfstandig de training wanneer het hen uitkomt. De ontwikkeling van en het onderzoek naar MijnKoers is mogelijk gemaakt met subsidie van KWF Kankerbestrijding.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?