Exonics Therapeutics streeft naar genezen spierdystrofie met CRISPR

Start-up Exonics Therapeutics wilt DNA modificatie-technologie CRISPR inzetten om de spierziekte Duchenne te genezen. Het bedrijf hoopt met CRISPR een home-run tegen de erfelijke ziekte te hebben gevonden. Patiëntengroep CureDuchenne financiert het project met 5 miljoen dollar.

Nieuwe start-up Exonics Therapeutics wilt proberen Duchenne spierdystrofie te genezen met de hulp van CRISPR, een nieuwe methode om DNA aan te passen. De oorzaak voor Duchenne, het dystrofine-gen, werd dertig jaar geleden ontdekt. De ziekte treft nagenoeg alleen jongens en komt in Nederland bij één op de vierduizend pasgeboren jongens voor. Door de fout in het gen raken jongens verlamd naarmate hun spieren verzwakken. Door met CRISPR de genetische fout te repareren, wilt Exonics proberen de ziekte te genezen.

Muizen succesvol genezen

Aan de universiteit van Texas, bij het Southwestern Medical Center, zijn ze al druk bezig met het inzetten van CRISPR. Eric Olson, een van de medeoprichters en stakeholders van Exonics, is het met collega’s gelukt om muizen te genezen van spierdystrofie dankzij CRISPR. Exonics zal dit onderzoek gebruiken als startpunt. Olson geeft aan dat hoewel de resultaten hoop geven, verdere onderzoeken nodig zijn. De onderzoekers willen eerst succesvol honden of apen genezen, voordat het onderzoeksteam zich op mensen richt. Een tijdlijn werd hiervoor niet gegeven.

Dystrofie gen repareren

Het is Olson en zijn team al gelukt het gen bij muizen te repareren. Het gen repareren bij mensen is echter complexer, zo waarschuwen experts op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling. Enige terughoudendheid in enthousiasme is dan ook verstandig. De gen-overschrijvende ingrediënten zijn nooit eerder direct in een persoon geïnjecteerd. Een patiënt met Duchenne zou een injectie krijgen met miljarden virussen, ieder met de instructie het DNA van het dystrofine-gen aan te passen. Pas wanneer voldoende spiercellen hierop reageren, zal de progressie van de ziekte stoppen.

Een ander probleem zijn de vele mutatievormen die kunnen leiden tot spierdystrofie. Olson’s behandeling zal, wanneer het succesvol blijkt te zijn, 13% van de jongens helpen.

Filantropie door ondernemingen

De start-up krijgt vijf miljoen dollar van patiëntengroep CureDuchenne. Dit is het grootste bedrag wat de Californische patiëntengroep ooit in één bedrijf heeft gestoken, wat aangeeft dat er hoge verwachtingen aan de ontwikkelingen verbonden zijn. Het verkrijgen van financiering van ondernemingen en patiëntenorganisatie is een nieuwe trend. Waar het eerder investeerders en grote bedrijven waren die geld in het laatje brachten, zijn dit nu groepen die dicht bij de patiënt staan. Dit zorgt er, volgens Olson, voor dat de behandeling sneller vooruit geholpen wordt. Bovendien richten de meeste bedrijven zich met CRISPR vooralsnog op andere ziektes, als kanker en bloedziekten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?