Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Expertisecentra zorg en gezondheid willen meer co-creatie met patiënten

Vier Centres of Expertise voor gezondheid en zorg willen samen co-creatie met patiënten op een hoger niveau brengen. Zij hebben kennis over de mogelijkheden en methoden van co-creatie in de zorg vanuit verschillende achtergronden samengebracht in de publicatie Shared Insights on Co-Creation in Healthcare en aangeboden aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het ministerie van OCW financiert sinds 2011 twintig zogeheten expertisecentra. Hiervan hebben er vier een focus op gezondheid:

  • Eizt in Limburg is het centrum voor Innovatieve Zorg en Technologie
  • Centre of Expertise Healthy Ageing in Groningen werkt aan kennis en oplossingen voor gezond oud worden
  • Generade in Leiden richt zich op genomics
  • U CREATE, Centre of Expertise Future Health Design in Utrecht zet kennis, methoden en technologieën uit de creatieve industrie in voor het vernieuwen van zorg en welzijn.

De centra bundelen veel kennis over samenwerken met burgers en patiënten voor het ontwikkelen van passende nieuwe oplossingen voor de toekomst. Zij hebben deze kennis nu samengebracht in de publicatie ‘ Insights on Co-Creation in Healthcare’. Secretaris-Generaal Erik Gerritsen stelde bij het in ontvangst nemen van de publicatie dat hij waardering heeft voor de toevoeging van de vier centra en hun netwerken aan het ecosysteem voor zorginnovaties.

Patiënten complexe partij

Hoewel burgers en patiënten uiteindelijk de belangrijkste partij zijn om toekomstige zorg mee te co-creëren, vormen zij ook het meest complexe element. Zo is vaak de vraag in welk stadium patiënten het best betrokken kunnen worden in het ontwerpproces. Aan het begin of pas wanneer er al een prototype is? Ook wordt vaak geworsteld met de vraagstelling om voor te leggen aan patiënten, of zij wel de juiste afspiegeling vormen van de beoogde doelgroep en wat de juist methode is om te gebruiken.

De vier centra menen op basis van ervaring dat dit soort vragen het best beantwoord kunnen worden wanneer meerdere disciplines met elkaar samenwerken. De zorg hoeft niet alles zelf te ontwikkelen en kan gebruik maken van methoden uit andere disciplines. En daarnaast leren creatieven, zoals marketeers en designers weer van de zorg over ethiek en betekenisvol samenwerken met kwetsbare mensen.

Aanbod diensten, netwerk

Samen met het overhandigen van de publicatie boden de vier centra het ministerie van VWS hun diensten en netwerk aan. Zij vertegenwoordigen  ruim honderd lectoren op gebied van gezondheid, welzijn, technologie en creatieve industrie. Deze lectoren en hun onderzoeksgroepen en studenten zijn met hun praktijkgericht onderzoek in staat om in een relatief korte tijd innovaties tot stand te brengen en te valideren.

Verder hebben de centra een achterban van tientallen bedrijven, zorgorganisaties, overheden en kennisinstellingen. Doordat zij met uiteenlopende organisaties in de gezondheidszorg samenwerken hebben ze relatief eenvoudig toegang tot patiënten en burgers, die zij bij hun activiteiten willen betrekken.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen