Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

EZK, OCW investeren in AI- en medische startups

De Nederlandse overheid trekt nogmaals 24 miljoen euro uit voor startups die kunnen groeien dankzij kennis uit onderzoek. Het gaat om telkens acht miljoen euro voor drie samenwerkingen tussen innovatieve bedrijven, universiteiten, andere kennisinstellingen en (durf)investeerders. Zij zijn actief op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), medische- en watertechnologie.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) maakten op 23 maart de uitkomst van de tweede tender van de zogenoemde Thematische Technology Transfer-regeling (TTT) bekend. In september 2019 stelden beide bewindspersonen hetzelfde bedrag beschikbaar voor samenwerkingen met startups op het gebied van regeneratieve geneeskunde, smart systems en circulaire oplossingen.

Belang investeringen startups

Deze eerste TTT-regeling heeft al geleid tot investeringen, zoals in een startup die een biologisch medicijn tegen trombose ontwikkelt. Dit soort startups kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse missies op het terrein van klimaat, gezondheid, voedsel en veiligheid, stelt minister Van Engelshoven (OCW): “Het is goed om te zien dat kennisinstellingen zich gezamenlijk inspannen om ook in de coronaperiode hun opgebouwde kennis over te dragen aan de samenleving en de markt voor het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Hiermee onderstrepen we bovendien dat het belangrijk is te investeren in onderwijs en onderzoek.”

Staatssecretaris Keijzer (EZK) verwacht dat met deze gerichte financiële ondersteuning voor innovatie de komende jaren enkele tientallen nieuwe kennisintensieve bedrijven van de grond kunnen komen. “Nederland is Europees innovatieleider en dat willen we blijven. Deze regeling richt zich op technologische samenwerking tussen wetenschap en ondernemers en geeft een impuls aan onze toekomstige banen en inkomsten. Het is belangrijk dat we ons in de huidige economische crisis op innovatie voor zowel de korte als de lange termijn richten.”

AI voor zorg en veiligheid

Elk consortium krijgt ook ditmaal acht miljoen euro. De eerste samenwerking gaat zich richten op het toepassen van kunstmatige intelligentie binnen de thema’s zorg en veiligheid. Onder coördinatie van de Universiteit van Amsterdam nemen vijf Nederlandse universiteiten, vier universitair medische centra, het Centrum voor Wiskunde en Informatica en de Eindhovense durfinvesteerder LUMO Labs deel.

Snellere marktgang medische technologie

Het tweede consortium (vier technische universiteiten, universitair medische centra in Rotterdam, Nijmegen en Maastricht en de Amsterdamse durfinvesteerder Innovation Industries) bundelt de krachten voor meer succesvolle medische technologie. Ze bouwen aan een nationaal en open programma dat in een vroege fase de juiste kennis en expertise bij elkaar brengt en de marktgang van medische technologische innovaties versnelt voor bijvoorbeeld betere of minder belastende diagnoses en behandelingen.

Duurzame watertechnologie

Het derde consortium – Netherlands Enabling Watertechnology (NEW) – richt zich op watertechnologie. Het consortium bestaat uit Wetsus, Rijksuniversiteit Groningen, Deltares en Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM). NEW stimuleert starters met initiatieven op het gebied van watertechnologie om zo de transitie naar een circulaire, duurzame en klimaat-neutrale economie te versnellen, bijvoorbeeld op het gebied van water- en grondstoffenhergebruik en productie en opslag van energie uit water.

De Europese Commissie noemde onlangs de TTT-regeling nog een voorbeeld op het gebied van kennisoverdracht. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben de drie consortia geselecteerd.

Durfkapitaal voor startups

In oktober 2020 maakte EZK bekend dat Nederlandse startups de komende tijd een beroep konden doen op 67,5 miljoen euro aan durfkapitaal via de Seed Capital-regeling , verdeeld over zes nieuwe investeringsfondsen. De fondsen hebben elk een andere focus, variërend van zorg en onderwijs tot duurzaamheid en van patenthouders tot vrouwelijke ondernemers.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen