Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
17 april 2018
Artikel delen

Facebook wilde ziekenhuizen medische data vragen

Facebook ligt al enige tijd onder vuur vanwege het dataschandaal dat enkele weken werd geopenbaard en de vraag is nu hoe het sociale netwerk het vertrouwen van zijn gebruikers terug weet te winnen. Opvallend detail: nog voor het uitkomen van het schandaal was Facebook van plan ziekenhuizen om medische data te vragen.

In eerste instantie wilde Facebook bij diverse Amerikaanse ziekenhuizen aankloppen met de vraag of zij bereid waren anonieme, medische data aan het sociale netwerk te overhandigen voor een groot onderzoeksproject. Hiervoor had Facebook informatie nodig over onder meer ziekten en medicatie. Deze informatie zou vervolgens worden gekoppeld aan de data waarover Facebook beschikt om zodoende een beter beeld van de patiënt te kunnen genereren.

Zover kwam het uiteindelijk niet, meldt CNBC. Het project werd door Facebook on hold gezet nadat bekend werd dat derde partijen ongeoorloofd toegang hadden tot gebruikersgegevens. Het schandaal bracht een storm van kritiek op gang waarna Facebook beterschap beloofde. Topman Mark Zuckerberg moest zich hiervoor verantwoorden voor het Amerikaanse Congres, maar wist het verhoor relatief ongeschonden door te komen.

“Hashing”

“Het project is niet gecontinueerd en er zijn geen persoonlijke gegevens ontvangen, gedeeld of geanalyseerd”, laat een woordvoerder van Facebook desgevraagd weten aan CNBC. Wel voerde Facebook al gesprekken met Stanford Medical School het American College of Cardiology over een overeenkomst om data uit te wisselen. Onder de voorwaarden zou Facebook weliswaar gebruik gaan maken van geanonimiseerde data, maar via hashing zou Facebook-data kunnen koppelen aan medisch data waarna een match zou kunnen optreden.

Zo kan een ziekenhuis data aanleveren zoals “man, 50 jaar, hartziekte, medicatie, aantal ziekenhuisbezoeken’ die vervolgens naast Facebook-data wordt gelegd, ‘gebruiker, 50 jaar, getrouwd, 2 kinderen, sociale interesses/activiteiten’.  Facebook wil op basis van deze gecombineerde data naar eigen zeggen de zorg voor patiënten verbeteren.

Facebook eerder in de fout

Echter, over toestemming door patiënten om hun data te delen werd in het project niet gesproken, zo weten bronnen te melden. Opvallend genoeg hield Facebook al in 2014 een experiment waarbij het bedrijf de news feeds van duizenden gebruikers manipuleerde om uit te vinden welke impact dit zou hebben op de gemoedstoestand. Facebook bood hier later zijn excuses voor aan.

Het huidige project staat onder leiding van Freddy Abnousi, die op LinkedIn slechts onthult aan ‘vertrouwelijke projecten’ te werken bij Facebook.  Voorheen werd dit project overzien door Regina Dugan, die tot oktober vorig jaar leiding gaf aan Facebook’s geheime hardware-afdeling Building 8.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen