Search
Close this search box.
Search

Falende ICT-systemen zorgen voor veel kritieke zorgsituaties

43 procent van alle Nederlandse zorginstellingen en -aanbieders heeft ervaring met kritieke situaties die ontstaan door falende ICT-voorzieningen. Bij drie op de tien blijft het zelfs niet bij één keer, zo blijkt uit een onderzoeksrapport van Ictivity.

Voor het onderzoek ondervroeg Ictivity ruim 500 medewerkers die werkzaam zijn binnen de sectoren gehandicapten-, jeugd-, thuis-, ouderen- en geestelijke gezondheidszorg. De respondenten stelden dat falende of haperende ICT-systemen vaak de basis vormden van problemen bij zaken zoals het toedienen van verkeerde medicatie of te laat ingrijpen bij noodgevallen, zo tekent Automatisering Gids op.

In 37 procent van de gevallen was het niet-beschikbaar zijn van noodzakelijke ICT-systemen hier de belangrijkste oorzaak. Dat hoeft niet het ICT-systeem zelf te zijn (zoals een niet werkende EPD). Vaak worden ook haperende (draadloze) internetverbinding genoemd. Daarnaast noemen de ondervraagden problemen met het communicatie tussen collega’s en zorgpartners, het bijwerken van zorgdossiers en het gebrek aan communicatiemiddelen.

Onnodige stress

“Het falen van ICT levert veel onnodige stress op voor zorgverleners," zo stelt Reno van der Looij, Segment Manager Zorg bij Ictivity. Hij concludeert dat er te weinig systemen zijn die intuïtief zijn voor de gebruiker en systemen waarbij gegevens direct gemakkelijk toegankelijk zijn en kunnen worden uitgewisseld.

In het onderzoek wordt niet alleen gewezen naar falende IT-systemen, vaak blijken systemen zoals EPD’s niet goed ontsloten te worden of niet eenvoudig in het gebruik. Grote frustraties tijdens het zoeken naar informatie bestaan dan ook de beschikbaarheid, vindbaarheid en actualiteit van informatie. Ook zijn zorgmedewerkers veel tijd kwijt aan het bijwerken van zorgdossiers. Gemiddeld kost dit een dagdeel per week.

Mismatch tussen systeem en gebruiker

Er is verder een mismatch tussen de toegankelijkheid van de ICT-systemen in de zorg en de opleiding van de zorgmedewerkers. Slechts de helft van de ondervraagden vindt dat ze zelf voldoende IT-kennis hebben om hun werk goed te kunnen doen.

Zorgmedewerkers beoordelen ondanks alle kritiek de huidige IT-voorzieningen gemiddeld met een 6,9. De beoordeling lopen echter wel sterk uiteen. Zo waardeert 13 procent de technologische voorzieningen met 5 of minder en geeft 6 procent juist een cijfers tussen 9 en 10.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?