FDA zoekt AI-technologie voor vroegtijdige Parkinson diagnose

28 mei 2024
AI
Nieuws

Nu digitale technologieën voor de gezondheidszorg breder beschikbaar komen, is de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) ervan overtuigd dat AI-technologie kan helpen om de gezondheid van mensen die mogelijk Parkinson krijgen, beter in kaart te brengen. Daarom roept de FDA ontwikkelaars op om AI-modellen in te dienen voor test en goedkeuring.

Door modellen voor kunstmatige intelligentie en machine learning te testen, hoopt de FDA met behulp van smartphones en wearables best practices te ontwikkelen voor de vroegtijdige diagnose van Parkinson te ontdekken. Voor dit doel heeft de FDA al een aantal wearable technologieën vrijgegeven die de symptomen van Parkinson kunnen monitoren.

Wearables voor Parkinson

In 2021 publiceerde Apple al onderzoeksresultaten ter evaluatie van de Motor Fluctuaties Monitor voor de ziekte van Parkinson. Daarbij worden sensoren gebruikt om fluctuaties in rust-tremor en dyskinesie te volgen. Later dat jaar ontving een ander bedrijf, H2O Therapeutics , de 510(k)-goedkeuring voor zijn Parky-app die Apple Watch-gegevens naar de arts van een patiënt stuurt. 

Vorige maand kreeg H2O toestemming voor een nieuwe app die haptische feedback geeft wanneer mensen last hebben van bevriezing van loop symptomen. Dit is een loopprobleem waarbij iemand op een bepaald moment het gevoel heeft dat zijn of haar voeten opeens vastgeplakt zitten aan de grond. Hierdoor lukt het niet om een stap te zetten.

Andere goedgekeurde apps die Apple Watch-gegevens gebruiken, zijn onder meer de StrivePD-software van Rune Labs en een app ontwikkeld door het digitale gezondheidsbedrijf NeuroRPM.  “Met de snelle innovatie en proliferatie van DHT-mogelijkheden, inclusief het gebruik van kunstmatige intelligentie, hebben de gezondheidszorg- en technologie-ecosystemen een verantwoordelijkheid om de veiligheid, effectiviteit en privacy van digitaal afgeleide monitoringsgegevens te waarborgen en te ondersteunen”, aldus de FDA.

FDA zoekt AI-modellen

Om te beginnen vraagt de FDA aan ontwikkelaars, innovators en onderzoekers om vóór 2 augustus a.s. AI-modellen in te dienen. Daarbij kunnen ze gebruik maken van openbare databronnen of hun eigen data.  Vervolgens zal de FDA de best practices uit die groep kiezen. Die modellen worden vervolgens getest aan de hand van haar eigen gegevens met betrekking tot bevriezing van loop. Het doel is om best practices te bepalen voor het gebruik van AI-modellen om metingen van draagbare apparaten en smartphones te ontwikkelen en te valideren.

Het project wordt georganiseerd door het Digital Health Center of Excellence van de FDA, het Office of Science and Engineering Laboratories en de PrecisionFDA van het Office of Digital Transformation.