Federatie Medisch Specialisten: De zorg is veilig!

De afgelopen weken is veel gezegd en geschreven over het weer opstarten van de reguliere zorg. Enerzijds om de achterstand van honderdduizenden uitgestelde behandelingen niet nog verder te laten oplopen. Maar anderzijds zeker ook om mensen die klachten hebben en niet naar de huisarts of het ziekenhuis durven te gaan, gerust te stellen. Daarom heeft de Federatie Medisch Specialisten een korte video gemaakt waarin uitgelegd wordt dat de zorg veilig is.

Huisartsen en specialisten staan klaar om mensen die gezondheidsklachten hebben te helpen. In ziekenhuizen en in huisartsenpraktijken zijn de afgelopen weken diverse en uitgebreide maatregelen genomen om de zorg voor niet-coronapatiënten veilig te maken en houden. Maatregelen waardoor mensen ook op die plekken geen extra risico op besmetting lopen.

Angst en drukte

De angst om besmet te raken is, zo denken artsen, een van de belangrijkste redenen waarom mensen niet naar het ziekenhuis of huisarts gaan. Daarnaast denken velen dat huisartsen en medisch specialisten het op dit moment te druk hebben met de behandeling van COVID-19 patiënten. “Het is belangrijk dat wanneer mensen klachten hebben, ze snel contact opnemen met hun (huis)arts. We moeten voorkomen dat mensen onnodig schade oplopen door niet te komen of zorg uit te stellen”, zegt Peter Paul van Benthem, KNO-arts en voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten.

Een bijkomend doel van de voorlichtingsvideo (zie hieronder) is het om mensen voor te bereiden op het feit dat de zorg nu soms op een andere manier verloopt. “De zorg vindt zoveel mogelijk doorgang, maar vaak gebeurt dat wel op een andere manier, telefonisch of via een videoconsult. Ook als er aanvullend onderzoek nodig is zoals bijvoorbeeld een scan of bloedonderzoek dan is het veilig om naar het ziekenhuis te komen”, aldus Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging.

Voorlichtingsvideo De zorg is veilig!

De normale zorg gaat door en is veilig!

“Enerzijds zijn we blij dat patiënten niet zomaar de praktijk binnenlopen. Anderzijds is ook de drempel om te bellen of e-consult te starten lijkbaar hoger geworden. Goed dat hier aandacht voor is, zodat mensen weten dat hun klachten nog altijd in ‘veilige handen’ zijn”, zegt huisarts Patrick Jansen.

De video is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) met ondersteuning van de Federatie Medisch Specialisten, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?