Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Financiële prikkel spoort aan tot actief monitoren gezondheid

Een wearable in combinatie met een klein geldbedrag als beloning zorgt ervoor dat hartpatiënten beter gemotiveerd zijn om hun dagelijkse portie beweging te krijgen en dit ook op lange termijn vol te houden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Perelman School of Medicine, onderdeel van de University of Pennsylvania.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Volgens de onderzoekers leeft er onder hartpatiënten veel interesse in wearables die hen zouden kunnen helpen bij het behalen van bepaalde doelen. Het is echt lastig om hiervoor een specifiek programma te ontwerpen waarmee patiënten voor langere tijd uit de voeten kunnen, stellen de onderzoekers. Vaak zien patiënten op korte termijn de voordelen van wearables, maar op lange termijn blijken zij vaak minder therapietrouw.

Een financiële prikken kan dit euvel verhelpen, blijkt nu uit een eerste grootschalig onderzoek naar wearables, gezondheidsprogramma’s en financiële beloning. De uitgevoerde studie duurde 24 weken en er namen 105 hartpatiënten aan deel die werden voorzien van een tracker van Misfit. Tevens kregen zij bewegingsdoelen mee en ontvingen zij de eerste 16 weken  14 dollar per week. Indien doelen niet werden behaald, werd 2 dollar van de beloning afgetrokken.

Een andere groep ontving wel bewegingsdoelen en een activity tracker, maar geen financiële beloning. Na enkele weken bleek dat de groep die een financiële prikkel in het vooruitzicht had, aanzienlijk meer stappen had geleden dan de groep zonder financiële prikkel. Ook nadat het aantal weken met financiële prikkel was gestopt, bleef deze groep beter presteren.

Wearables-markt richting healthcare

In het eerste kwartaal van 2018 groeide de wereldwijde markt voor wearables met 1,2 procent naar 25,1 miljoen, zo blijkt uit recente cijfers van IDC. De groei is veel lager dan een jaar eerder, namelijk 18 procent. Volgens de marktonderzoekers van IDC kijken consumenten nu vaker naar slimme en duurdere smartwatches en zijn basic trackers minder in trek.

Steeds meer smartwatches, waaronder de Apple Watch en de recent gelanceerde Fitbit Ace, richt zich op digital health.

Meer weten over zinvolle zorginnovaties, de implementatie én de toepassingen? Honderden zorgprofessionals sparren op inhoud tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni en krijgen inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen