Financiering gegevensuitwisseling geboortezorg uitgebreid

De financiering voor digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg is verder uitgebreid. VWS heeft hiervoor de beleidsregel VIPP Babyconnect aangepast. Die aanpassing is op 8 juni gepubliceerd in de Staatscourant. De komende weken worden de regionale partnerschappen en VSV’s die nog aan willen sluiten persoonlijk of via (online) bijeenkomsten geïnformeerd.

Met de extra financiering die nu beschikbaar gesteld wordt, kunnen het landelijk programma VIPP Babyconnect en de regionale partnerschappen doorgaan met de implementatie. De financiering is dan ook bedoeld voor de extra kosten voor de inrichting van digitale gegevensuitwisseling en voor het gebruik tot en met 2024.

Binnen die periode wordt vastgesteld wat de uiteindelijke kosten voor digitale gegevensuitwisseling zijn en hoe die worden opgenomen in de reguliere bekostiging voor deze zorg.

Implementatie digitale gegevensuitwisseling

Dit betekent ook dat de regionale partnerschappen in de geboortezorg nu tot medio juni 2024 de tijd hebben om digitale gegevensuitwisseling te implementeren. VSV’s die nog niet deelnemen aan VIPP Babyconnect kunnen tot 31 maart 2023 aansluiten bij een van de bestaande regionale partnerschappen. Zowel politiek als in de geboortezorg wordt digitale gegevensuitwisseling steeds meer gezien als een belangrijke voorwaarde voor betere samenwerking in de zorg. Oorspronkelijk lag de ‘deadline’ voor het aanvragen van subsidie en financiering in 2021, maar die is, mede door de coronacrisis, verschoven.

“VIPP Babyconnect heeft de afgelopen jaren samen met cliënten, zorgverleners, zorgorganisaties en onderzoekers de weg vrijgemaakt voor digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. Regionale partnerschappen hebben hierin flinke stappen gezet en het is belangrijk dat ze hiervoor goed toegerust blijven, daar horen ook de juiste financiële middelen bij. Uiteindelijk profiteren moeder en kind van die betere samenwerking tussen de professionals in de geboortezorg”, aldus Peter Leeflang, MT-lid van de directie Curatieve Zorg van VWS.

De uitwisseling van gegevens tussen die verschillende zorgverleners verloopt nu nog vaak mondeling, per e-mail of fax. Dat is niet alleen inefficiënt maar ook foutgevoelig. De behoefte aan digitale gegevensuitwisseling groeit dan ook voortdurend. Dankzij subsidies in het kader van VIPP Babyconnect komt het bereiken van dat doel steeds dichterbij.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?