Financiering van € 120 miljoen voor nieuwbouw Rijnstate

10 mei 2024
Financiën
Nieuws

Eind vorige maand ondertekende de Raad van Bestuur van het Rijnstate samen met een consortium van Rabobank, ING en BNG Bank de overeenkomst voor een financiering van € 120 miljoen. Met deze financiering kan het Rijnstate haar vernieuwbouwplannen voor onder meer Rijnstate Arnhem verder uitvoeren. “De overeenkomst onderstreept het vertrouwen van de geldverstrekkers in ons ziekenhuis. Daar zijn we erg blij mee”, zegt Geraline Leusink, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Deze bijdrage geeft ons een kans om de beste zorg te blijven leveren aan onze patiënten, nu en in de toekomst.”

De vertegenwoordigers van het bankenconsortium bevestigen dat: “We hebben deze financiering verstrekt vanuit onze jarenlange relatie met het Rijnstate en ons vertrouwen in de toekomst van het ziekenhuis. Met deze financiering willen we het ziekenhuis ondersteunen in haar missie om hoogwaardige diagnostiek, behandeling en zorg aan te blijven bieden aan haar patiënten. We zijn blij dat we als banken kunnen bijdragen aan de langetermijnambities en innovaties van het Rijnstate, ook op het gebied van duurzaamheid.”

Uitgebreid investeringsprogramma

Met de financiering van het bankenconsortium kan het Rijnstate zijn investeringsprogramma van € 533 miljoen tot en met 2031 uitvoeren. Zo worden onder andere de hoofdingang, de poliklinieken en de SEH op de hoofdlocatie Rijnstate Arnhem gerenoveerd. Eerder werden al een IC-dakterras aangelegd en een nieuwe locatie in Elst gebouwd. Bij dit laatstgenoemde project werd er alles aan gedaan om de CO2-uitstoot zo klein mogelijk te houden. Onder andere door met behulp van 2.300 vierkante meter aan zonnepanelen waterstof te winnen uit water.

De vernieuwbouw van de hoofdlocatie maakt onderdeel uit van de totale vastgoedstrategie die is opgesteld en is nodig om voor te sorteren op de zorg van de toekomst. Daarnaast wil het Rijnstate een aantrekkelijke werkomgeving zijn en blijven voor (toekomstige) collega's. Verbeterde zorgprocessen en nieuwe apparatuur maken een betere, snellere en slimmere dienstverlening mogelijk. Tegelijkertijd wordt verduurzaamd door het aantal vierkante meters te beperken voor lagere energiekosten.

Samenwerking met Siemens

Twee jaar geleden sloot het Rijnstate nog een partnerovereenkomst voor een Managed Equipment Service (MES)-contract van Siemens Healthineers. Hierin kwamen beide partijen overeen dat Siemens tien jaar lang de plaatsing, de vervanging en het onderhoud van medische apparatuur in het Arnhemse ziekenhuis voor haar rekening zou nemen. Het ging daarbij om beeldvormende apparatuur voor diagnostiek en behandeling voor cardiologie, radiologie en nucleaire geneeskunde. Onder de nieuwe overeenkomst viel ook een intensieve samenwerking omtrent de nieuwbouw in Elst op het gebied van workflow rondom beeldvormende apparatuur.