Fitcoins-collectief wil werknemers stimuleren tot gezonder gedrag op kantoor

Health2work, Its My Life, Merin, Nationale Nederlanden, ONVZ, SAP Nederland, Stichting Vitaal Breda en Viteau hebben zich verenigd in een collectief dat de strijd wil aangaan met ongezond zitgedrag op kantoor. Het doel is om met het stimuleringsprogramma ‘Fitcoins’ de gevolgen van dergelijk zitgedrag – zoals vroegtijdig overlijden en het krijgen van ziekten zoals diabetes – terug te dringen.

Het is bekend dat lang zitten (sedentair gedrag) kan leiden tot vroegtijdig overlijden. Daarnaast is lang zitten geassocieerd met een 112 procent grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 en 147 procent meer kans op hart- en vaatziekten, aldus cijfers van TNO. Dit instituut heeft ook aanwijzingen gevonden dat lang zitten kan leiden tot depressies, vormen van kanker en klachten aan het bewegingsapparaat.

Fitcoins tegen ongezond zitgedrag

Zittend werk is een belangrijke oorzaak van sedentair gedrag, reden waarom TNO spreekt over een ‘nieuw arbeidsrisico’. De bedrijven willen met de inzet van zogeheten ‘Fitcoins’ gezonder gedrag stimuleren. Het uiteindelijke doel van dergelijke stimulansen is om het zitgedrag tegen 2025 te laten afnemen tot 4 uur per dag. De bij het collectief vertrokken bedrijven geven niet alleen het goede voorbeeld aan de eigen medewerkers, maar promoten de aanpak onder klanten en relaties uit het netwerk.

Om de eigen activiteiten meetbaar te maken, hebben SAP, Expertum Consulting en Its My Life een health-platform ontwikkeld. Deelnemers aan het Fitcoins-programma kunnen daarmee inzicht in hun gezondheid en zitgedrag krijgen en zien hun ontwikkelingen op dit gebied. Het platform verzamelt data via Internet of Things. Privacy en veiligheid worden daarbij maximaal gewaarborgd.

Meer bewegen op kantoor

Bedrijven kunnen het platform onder meer inzetten om elkaar uit te dagen om meer op kantoor te bewegen en daarmee het zitgedrag te reduceren. Actieve kantoorwerkers verdienen Fitcoins als beloning voor gezond gedrag, waarmee zij hun digitale portemonnee kunnen aanvullen.  Zij kunnen deze Fitcoins dan inwisselen voor gezonde producten, diensten en activiteiten die door werkgevers, aanbieders of partners worden ingebracht. Denk hierbij aan de toegang tot het zwembad, deelname aan een yogales of recepten en ingrediënten voor een gezonde maaltijd. Hierdoor ontstaat een zelfvoorzienend ecosysteem dat gezond gedrag stimuleert en tegelijkertijd waarde creëert.

Patrick van Deven, Vice President & Managing Director van SAP Nederland, stelt dat het Fitcoins-programma voortkomt uit een in 2015 begonnen samenwerking met vitaliteitsbureau Its My Life. “We hebben onder meer bewustwordingscampagnes ingezet, hulpmiddelen en apparaten aangeschaft, ergonomische aanpassingen op de werkplek aangebracht, workshops gehouden over voeding, stress en slaap en persoonlijk gezondheidsadvies gegeven.”

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?