Search
Close this search box.
Search

Fitter op operatietafel met nieuwe app    

Een operatie aan de grote lichaamsslagader in de buik is een flinke aanslag op de conditie. Dit komt extra hard aan omdat het hier vaak oudere patiënten betreft. Het is belangrijk dat deze patiëntengroep vóór de operatie in goede conditie is of wordt gebracht. Prof. dr. Lijckle van der Laan van Amphia heeft daarom de opdracht gegeven om speciaal voor de mensen die in aanmerking komen voor deze behandeling een app te ontwikkelen. Het doel van de app is om in een zo goed mogelijke conditie te zijn vóór de operatie.

De nieuwe app voor de zware buikoperatie wordt ontwikkeld door Thomas Timmers van Interactive Studios in samenwerking met Amphia. De app geeft allereerst informatie over de keuze tussen een open-buik-operatie en de operatie door een bloedvat. Verder heeft de app aandacht voor levensstijl en het verbeteren van de conditie vóór de operatie. Er worden onder meer oefeningen en diëten aanbevolen. Verder is er ook de nodige aandacht voor de mantelzorger. Het doel van de app is om patiënten voor de operatie in zo goed mogelijke conditie te brengen, zodat het herstel na de operatie vlotter kan verlopen. .

Buikoperatie aanslag op conditie

Onderzoek laat zien dat conditie, spierkracht en uithoudingsvermogen 20 tot 40 procent minder worden na een buikoperatie. Patiënten merken dit onder meer aan vermoeidheid, spierzwakte en concentratieproblemen. Fitter worden voor de operatie geeft patiënten die een zware operatie, in dit geval aan de grote lichaamsslagader aan de buik, een voorsprong. Met een goede conditie zijn mensen namelijk beter in staat om de operatie en eventuele aanvullende behandelingen te doorstaan. De kans op complicaties en bijwerkingen van de behandeling is kleiner, het herstel gaat vlotter en de ligduur kan worden verkort.

Fitbit

Er wordt dan ook op meer plekken onderzoek gedaan op welke manier de conditie van patiënten voor een operatie kan worden opgevijzeld. Een goed voorbeeld daarvan is er óók in het St. Antonius ziekenhuis, waar onderzoek wordt gedaan naar het inzetten van een Fitbit smartwatch. Daarmee wordt gekeken of patiënten die binnenkort een operatie moeten ondergaan, kunnen worden gestimuleerd meer te bewegen, zodat ze fitter op de operatietafel verschijnen. Het gaat hier echter om meerdere soorten patiënten, in tegenstelling tot de Amphia-app die expliciet bedoeld is voor mensen die een specifieke buikoperatie moeten ondergaan.

Promoveren op nieuwe app

Wat het effect is van de app wordt onderzocht door Bergin Gosha voor zijn promotie. Hij onderzoekt onder meer alle ervaringen van oudere patiënten met de nieuwe app op de afdeling vaatchirurgie van Amphia. Onderzocht wordt onder meer of er daadwerkelijk minder complicaties ontstaan door de inzet van de app en of de kwaliteit van leven verbetert. Het gebruik van de app wordt onderzocht in het kader van het project ‘passende zorg in de aorta-chirurgie’. De begeleiding is door prof. dr. Lijckle van der Laan samen met de hele onderzoeksgroep: onder andere de afdeling Geriatrie, Fysiotherapie, Diëtiek, Verpleegkundig specialisten en vaatchirurgen van Amphia. Medtronic ondersteunt dit project financieel maar blijft onafhankelijk.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?