Search
Close this search box.
Search

flash glucose monitoring ook na 18e vergoed

Een groep jonge diabetespatiënten, die flash glucose monitoring (FGM) gebruiken om hun bloedsuikerwaarden te meten, krijgt deze zorg ook ná hun 18e vergoed. Dat hebben zorgverzekeraars recent besloten naar aanleiding van een eerder dit jaar door het Zorginstituut gepubliceerd standpunt.

Voor (jonge) patiënten van 4 tot 18 jaar met diabetes type 1 geldt dat zij in aanmerking komen voor vergoeding van FGM vanuit de basisverzekering. Deze vergoeding vervalt als een patiënt 18 jaar wordt. De zorgverzekeraars hebben daar nu een oplossing voor bedacht.

Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland, licht toe: “Vaak lijkt een regel of het systeem het vertrekpunt, dat was hier in eerste instantie ook zo. Maar het moet juist gaan om de zorgbehoefte van een individuele patiënt. Dus hebben zorgverzekeraars daar nog eens goed naar gekeken en besloten dat deze specifieke groep jonge diabetespatiënten de flash glucose monitor ook na hun 18e vergoed krijgen. De afspraak daarbij is wel dat patiënten zich aantoonbaar aan het behandelplan hebben gehouden.”

Marja van Strien, directeur van de Nederlandse Diabetes Federatie en voorzitter van de Rondetafel Diabeteszorg, reageert positief: “Jongeren met diabetes hebben, naast het dagelijks managen van hun diabetes, vaak een druk leven met studeren, werken, sporten en uitgaan. Alles wat diabetes een stukje makkelijker maakt is mooi meegenomen. Het is daarom fijn dat ze zich niet meer druk hoeven te maken over het kwijtraken van hun flash glucose monitor als ze 18 jaar worden.”

Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft ZN laten weten erg blij te zijn met deze oplossing van zorgverzekeraars voor jongeren die op hun 18e de flash glucose monitor weer in moesten leveren.

‘FGM maakt leven patiënten makkelijker’

Vorig jaar mei werd bekend dat glucosemetingen met Flash Glucose Monitoring (FGM) voor vier groepen mensen met diabetes wordt vergoed. FGM zoals via FreeStyle Libre is verzekerde zorg voor diabetespatiënten die al in aanmerking komen voor vergoeding van real time continu glucose monitoring (RTCGM). Het recht op vergoeding van FGM voor deze patiëntengroepen gaat in met terugwerkende kracht vanaf 27 november 2017.

Een studie uitgevoerd door diverse Belgische ziekenhuizen en universiteiten heeft aangetoond dat een goed sensorsysteem om bloedsuikerwaarden te monitoren de levenskwaliteit van patiënten met diabetes type 1 aanzienlijk kan verbeteren.  Een sensorgebaseerd systeem biedt meer comfort en maakt een betere opvolging van bloedglucosewaarden mogelijk, met minder complicaties als gevolg, aldus de conclusie van het onderzoek.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?