Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
1 februari 2018
Artikel delen

Flinke groei voorspeld voor mobiele zorg-oplossingen

Het gebruik van mobiele health-oplossingen en devices zal de komende jaren een hoge vlucht nemen. Dat voorspelt althans healthtechbedrijf Zebra in een nieuw verschenen rapport getiteld “2022 Hospital Vision Study”, dat de trends in de gezondheidszorg onder de loep neemt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Tot 2022 zullen volgens Zebra op afstand monitoring, telehealth en artificial intelligence (AI of KI) de grootste invloed hebben op de gezondheidszorg in de breedste zin van het woord. Maar ook mobiele toepassingen en connected medical devices zullen hun rol gaan opeisen, verwacht Zebra.

Tegen 2022 zal 97 procent van de verpleegkundigen en 98 procent van de huisartsen gebruik maken van m-health, zo luidt de verwachting. Dat betekent een flink stap voorwaarts in vergelijking met 2017. Toen gaf nog 65 procent van de verpleegkundigen en 51 procent van de huisartsen aan mobiele oplossingen in te zetten bij hun zorgactiviteiten.

Zebra stelt dat de groei in mobiel met name wordt gedreven door de roep om kostenbesparingen en meer efficiency in de zorg. Om die reden zoeken steeds meer ziekenhuizen en zorginstelling naar een manier om via technologie de financiële druk op de organisatie te verlagen. Overigens beperkt het gebruik van m-health-toepassingen zich niet alleen tot verpleegkundigen en huisartsen, maar zal mobiel ook steeds vaker worden ingezet door apothekers, laboratoriummedewerkers en overig ziekenhuispersoneel.

Positieve ontvangst van mobiel

De inzet van mobiele technologieën en oplossingen moet vooral helpen bij het verbeteren van de communicatie, onderling én met de patiënt! Zebra haalt op basis van cijfers van The Joint Commission, en van oorsprong Amerikaanse non-profitorganisatie die wereldwijd accreditaties verleent aan zorginstellingen, dat 70 procent van de medische fouten te wijten is aan slechte communicatie.

In het onderzoek van Zebra gaf 67 procent van de respondenten aan de de communicatie en samenwerking met collega’s dankzij clinical mobility verbeterde. Bijna driekwart (72%) van de ondervraagde ziekenhuizen zei dat mobiele technologie hielp bij de verbetering van de patiëntzorg en 61 procent rapporteerde minder administratieve fouten.

Ook patiënten zien de voordelen van mobiel bij hun behandeling. 77 procent van de patiënten in het onderzoek gaf aan positief te staan tegenover het gebruik van mobiele apparaten door hun behandelaar. Een ruime meerderheid (57%) zegt momenteel al health trackers te gebruiken om hun gezondheid te monitoren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen