Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

FMS: subsidie e-health startups goede prikkel, maar betrek patiënten én professionals

De 12 miljoen euro die de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken en Klimaat beschikbaar stellen voor startups in de e-health sector vormen een mooie stimuleringsprikkel. De Federatie Medisch Specialisten (FMS) roept deze startups op om wel altijd patiënten en medisch specialisten te betrekken in het hele ontwikkel-, test- en implementatieproces.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

VWS en EZK lieten bij de start van de e-healthweek 2018 weten dat zij 12 miljoen euro investeren in startende ondernemingen die innovatieve zorgtechnologie ontwikkelen. Via de SEED Capital-regeling kunnen investeringsfondsen geld steken in mkb’ers met slimme zorgideeën. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK), verantwoordelijk voor bedrijfsfinancier, stelde in een toelichting: “Investeren in e-health komt ons allemaal ten goede en de mensen die deze zorg nodig hebben in het bijzonder. Met de SEED Capital-regeling ondersteunen we de innovatieve ondernemers die deze ideeën kunnen ontwikkelen.”

Huib Cense, vicevoorzitter van de FMS, noemt het een mooie stimuleringsprikkel voor nieuwe bedrijven die durfkapitaal nodig hebben. “We roepen deze bedrijven wel op altijd patiënten en medisch specialisten te betrekken bij het ontwikkelen, testen en implementeren. Patiënten en medisch specialisten kennen de maatschappelijke behoefte en weten wat er écht nodig is om de zorg te verbeteren. Alleen dan hebben innovatieve ontwikkelingen kans op structureel succes.”

Voortouw in stimuleren e-health

De FMS stelt het voortouw te nemen om e-health te stimuleren en te verankeren in de zorg. Een belangrijke mijlpaal is de gelijke vergoeding voor een e-consult (sinds januari 2018) en consulten waarbij de patiënt naar de polikliniek komt. De Federatie heeft inmiddels meerdere voorstellen voor e-health voorgelegd aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op het gebied van onder meer telebeoordeling, telemonitoring en ziekenhuisverplaatste zorg. Ook initieerde de Federatie het Platform Innovatie.

De 32 wetenschappelijke verenigingen, onderdeel van de Federatie, zijn op verschillende fronten actief bij de ontwikkeling van innovatie en e-health. Zo lanceert de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) in de e-healthweek het online NIV Platform voor Medische Innovaties, voor internisten en patiënten.

De NIV wil met het platform interne geneeskundige innovaties stimuleren om daarmee gezondheidswinst te optimaliseren. Samen met patiënten gaat het Platform nieuwe e-health toepassingen beoordelen en daarover reviews online publiceren. De bedoeling is dat zowel dokters als patiënten zo het kaf van het koren gaan leren scheiden. En vervolgens kan het NIV Platform dan ook succesvolle regionale innovaties gaan ondersteunen en kijken of landelijke opschaling inclusief standaardisatie de zorg echt verder helpt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen