Fototherapie thuis voor baby's met geelzucht

11 februari 2022
BiliCocoon
Derdelijn
Nieuws

Baby's worden vlak na de geboorte vaak geel. Dat hoort bij de normale afbraak van rode bloedcellen, na de geboorte. De afvalstoffen, zogenoemde bilirubine, die daarbij vrijkomen, worden door de lever verwerkt en afgescheiden. Echter, wanneer de concentratie bilirubine te hoog is en de lever de verwerking niet meer bijhoudt, dan moet de baby daarbij geholpen worden. Dat gebeurt met fototherapie.

Fototherapie nu ook thuis mogelijk

Bij fototherapie wordt de baby in het ziekenhuis onder blauwe lampen gelegd. Die zorgen ervoor dat de gele kleurstof wordt afgebroken en de stof het lichaam via de urine en ontlasting verlaat. In het Maasstad Ziekenhuis kan die behandeling nu dus ook thuis gegeven worden. Het blauwe licht dat voor de fototherapie nodig is, is dan afkomstig van de zogenoemde BiliCocoon.

Wanneer een baby met geelzucht in aanmerking komt voor de thuisbehandeling met fototherapie, dan krijgen de ouders eerst in het ziekenhuis een uitgebreide uitleg over hoe de thuisbehandeling werkt. Daarnaast kunnen zij alle informatie thuis nog eens rustig bekijken in een voorlichtingsvideo of in de patiëntenfolder. Vervolgens krijgen ze een coconmatras mee naar huis. Dit is de BiliCocoon die dag en nacht blauw licht afgeeft aan de baby die erin gewikkeld wordt.

Deze week is de eerste baby dankzij de fototherapie thuisbehandeling vervroegd uit het ziekenhuis ontslagen. “Het is erg fijn dat we Lucas voortaan thuis kunnen vasthouden tijdens de behandeling én daarbij komt de verloskundige iedere dag bij ons kijken of de behandeling goed aanslaat. Toch wel fijn, een vertrouwd gezicht”, aldus Lucas' moeder

Samenwerking en voordelen

Gedurende de thuisbehandeling werkt het Maasstad Ziekenhuis samen met de regionale verloskundige. De verloskundige komt iedere dag langs om bloed af te nemen bij de baby. Wanneer blijkt dat de bilirubinewaarde laag genoeg is, wordt de fototherapie gestopt.

“De fototherapie thuis heeft een aantal voordelen. Als de baby ondanks de te hoge bilirubinewaarde gezond is, kan hij of zij eerder naar huis. Dit is fijn voor het gezin, na een drukke tijd rondom de geboorte en het zorgt voor een goede kind-ouder binding. Daarnaast hoeven familieleden niet van en naar het ziekenhuis te reizen als zij op kraambezoek willen komen", zo vertellen de kinderarts en verloskundige.