Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
5 november 2019
Artikel delen

Franciscus Gasthuis & Vlietland sluit EPD aan op PGO Curavista

Vanaf 2020 kunnen alle burgers een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gaan gebruiken om medische gegevens in te zien, te bewaren en te delen. Het digitale hulpmiddel moet zo grip bieden op de eigen gezondheidsdata. Franciscus Gasthuis & Vlietland speelt in op deze ontwikkeling en sluit het elektronisch patiëntendossier (EPD) van het ziekenhuis aan op de Gezondheidsmeter PGO van Curavista.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Artsen kunnen na toestemming van de patiënt direct vanuit het EPD meekijken in de Gezondheidsmeter PGO van de patiënt. De longartsen van het Franciscus Astma, COPD & Allergie Centrum gaan hiermee als eerste van start. 

Hans in ’t Veen, longarts: “Zorg verandert continu en artsen willen ook de kwaliteit van zorg meten. De verschillende metingen die de patiënt invoert, worden gebruikt voor het zorgproces. Maar waarom niet deze gegevens gebruiken als kwaliteitsindicator vanuit patiëntperspectief? Zo weten we dat e-health ook echt zijn werk doet.”

“Via de Gezondheidsmeter PGO kunnen wij veel meer maatwerk leveren”, vervolgt In ’t Veen. “De patiënt houdt bij hoe het gaat, stuurt zelf bij en stelt een vraag op het moment dat hij/zij daar behoefte aan heeft, niet omdat er een afspraak gepland staat. Wij doen ook veel telefonische en videoconsulten. De directe koppeling met de Gezondheidsmeter PGO is voor ons een grote vooruitgang.”

Zelfinzicht, zelfmanagement belangrijk

Zelfinzicht en zelfmanagement via de Gezondheidsmeter PGO is een belangrijke tool. Patiënten gaan zelf aan de slag met hun gezondheid. Simone van der Sluijs, verpleegkundig specialist: “We gebruiken Gezondheidsmeter PGO bij ongeveer 2.500 patiënten die we voor astma, allergie, COPD, OSAS en stoppen met roken behandelen. Met de directe koppeling krijgen we vanuit het EPD de patiëntschermen van de Gezondheidsmeter PGO direct in beeld. Apart inloggen en de patiënt opzoeken is niet meer nodig. De tijd die we hiermee besparen kunnen we goed gebruiken voor de zorg aan patiënten.”

MedMij, Curavista

Curavista rondde in september succesvol het volledige toetredingsproces van MedMij af en werd daarmee officieel deelnemer van MedMij. Het bedrijf was de zesde PGO-leverancier met het MedMij-label. Het MedMij-label bevestigt dat de PGO van Curavista (Gezondheidsmeter PGO) voldoet aan alle afspraken over uitwisseling van gegevens, vastgelegd in het MedMij Afsprakenstelsel. Omdat pas een leverancier van informatiesystemen MedMij-gecertificeerd is (niet de leverancier van het Franciscus Gasthuis & Vlietland), zal daadwerkelijke uitwisseling van medische data volgens de MedMij-wijze niet al in 2020 op grote schaal plaatsvinden.

Het is wettelijk verankerd dat burgers medio 2020 moeten kunnen beschikken over een elektronisch afschrift van hun eigen medische gegevens. Een PGO kan daarbij het goede hulpmiddel zijn. Vorig jaar heeft MedMij het afsprakenstelsel gepresenteerd. Na publicatie en de aankondiging van een impulsfinanciering meldden meer dan zeventig ICT-leveranciers zich als kandidaat-deelnemer van MedMij. 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen