Het Funxlab van de zeven mProve ziekenhuizen selecteert uit 85 aanmeldingen die ze hebben gekregen drie innovatieve bedrijven die hun idee gaan pitchen.

Funxlab maakt selectie uit 85 aanmeldingen

De eerste ‘Innovation Call’ van het mProve Funxlab is tot dusver een groot succes. Maar liefst 85 innovatieve bedrijven gaven aan wel een manier te weten hoe het werken in de zeven mProve ziekenhuizen efficiënter en leuker kan. Doel van de Innovation Call is om op een effectieve manier de nieuwe technologie kan worden getest en opgeschaald.

Het Funxlab heeft als doel om de zorg te vernieuwen met en vóór zorgverleners. “Het was geen eenvoudige opgave om dit grote aantal innovaties terug te brengen naar een shortlist”, aldus Jos Knaapen, programmamanager mProve Funxlab. Samen met Marcel Wilschut, innovator Albert Schweitzer ziekenhuis, heeft hij het aantal aanmeldingen geselecteerd en teruggebracht tot een top 10.

Vereisten Funxlab

Bij het selecteren van de projecten is in de eerste plaats gekeken of de projecten binnen de scope van het Funxlab vielen. Ook werd gekeken of de (mogelijke) impact van de innovatie meetbaar en significant is gemaakt. Er werd gekeken of er complexe koppelingen met computersystemen nodig waren en of de implementatie van de innovatie haalbaar en schaalbaar leek.

“In deze fase van het Funxlab zijn we op zoek naar innovaties die impact hebben op een grote groep zorgverleners. Rond zorginnovatie hangt best wel een hype en het bleek dat veel bedrijven het heel lastig vinden om het effect van hun innovatie meetbaar te maken. Effectmeting staat op veel plekken nog in de kinderschoenen”, zegt Marcel Wilschut.

Zorgverleners centraal

Veel aanmeldingen vielen buiten de scope van het Funxlab. De scope is expliciet gericht op innovaties waarbij de zorgverleners centraal staan. Denk hierbij aan projecten die leiden tot minder administratieve lasten, innovaties die ondersteunende taken overnemen en projecten die patiënten de regie over hun zorg in het ziekenhuis teruggeven.

Deze maand wordt de geselecteerde top 10 teruggebracht tot een top 3 van bedrijven die gaan pitchen voor de beslissers van de zeven mProve ziekenhuizen. De ziekenhuizen zijn nu aan zet om te bepalen wat zij ervan vinden.

Focus op technologische innovaties

Eind juni 2023 is het Funxlab officieel gelanceerd door het ziekenhuisnetwerk mProve. Het lab is gefocust op technologische innovaties die het werken in ziekenhuizen niet alleen makkelijker maar ook leuker maken. Een belangrijk doel van het Funxlab is het verminderen van de druk op zorgprofessionals. De zeven mProve ziekenhuizen wisselen binnen het lab ervaringen uit met innovaties die zorgverleners verder helpen.

Alles wat in de praktijk goed werkt, wordt via Funxlab verder uitgerold en opgeschaald in de deelnemende ziekenhuizen. Ook is er actieve scouting in de markt om technologie die op het punt van doorbreken staat, snel te kunnen adopteren en samen in te kopen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?