Search
Close this search box.
Search

G21 UZI-servercertificaten worden vervroegd vervangen

Het CIBG kondigt op de website van het UZI-register aan, dat de UZI-servercertificaten van het oude G21-type vervroegd vervangen moeten worden. Eerder was de uiterste datum voor deze vervanging door nieuwe G1 UZI-servercertificaten gesteld op 1 maart 2020. Nu is door internationale browserpartijen besloten om de uiterste vervangingsdatum te vervroegen naar waarschijnlijk 1 oktober 2019.

Afgelopen maart voldeed een deel van de UZI-servercertificaten van het CIBG niet aan de strengere uitleg van een van de basiseisen die browserpartijen stellen. Toezichthouder Logius deed destijds nader onderzoek gedaan naar het exacte aantal certificaten dat vervangen moest worden, hierop een vervangingsplan opgesteld en deze aan de browserpartijen aangeboden.

Geen veiligheidsrisico

Met toestemming van Logius heeft het CIBG daarop bepaald dat in de omloop zijnde servercertificaten van kracht blijven en dat deze via natuurlijk verloop worden uit gefaseerd. De laatste certificaten die niet voldoen aan de strengere eisen verlopen uiterlijk 22 maart 2020.

De browserpartijen hebben recentelijk vragen gesteld over dit vervangingsplan. Toezichthouder Logius heeft nu een extra eis neergelegd voor de servercertificaten waardoor het nodig is dat de G21 UZI-servercertificaten toch eerder moeten worden vervangen. Dit heeft volgens het CIBG niets te maken met veiligheidrisico’s.

Nieuwe servercertificaten aanvragen vóór 17 september 2019

Ongeveer 2.000 zorgaanbieders met een LSP-aansluiting gebruiken zo’n G21 UZI-servercertificaat om hun systemen te laten communiceren met het LSP voor de uitwisseling van medische gegevens. Dit gaat om G21 UZI-servercertificaten die vóór januari 2018 zijn aangevraagd.

Na 1 oktober 2019 is de werking van deze oude certificaten, en daarmee de toegang tot het LSP, niet meer gegarandeerd – en dus ook de uitwisseling van medische gegevens via het LSP niet. Om dit te voorkomen moeten deze oude UZI-servercertificaten vóór 1 oktober 2019 worden vervangen door nieuwe G1 UZI-servercertificaten.

Eenvoudig inrichten en versnellen

Het CIBG bereidt zich hierop voor door het aanvraag- en vervangingsproces van deze certificaten zo eenvoudig mogelijk in te richten én te versnellen. Het CIBG zal al zijn capaciteit inschakelen om de vervangingsaanvragen zo snel als nodig te behandelen. VZVZ zal dit vervangingsproces intensief volgen en waar nodig ondersteunen.

Het nieuwe G1 UZI-servercertificaat wordt vergoed volgens het huidige VZVZ Vergoedingenreglement. Klanten van PharmaPartners hoeven geen actie te ondernemen, omdat de verantwoordelijkheid en uitvoering van dit proces bij PharmaPartners is belegd middels een volmacht.

VWS selecteert KPN voor implementatie en beheer UZI, ZOVAR

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vernieuwde vorig maand nog de strategische samenwerking met KPN voor de vertrouwensdienstverlening van het Unieke Zorgverlener Identificatie (UZI)-register en het Zorgverzekeraars identificatie en authenticatie register (ZOVAR).

Beide registers worden bijgehouden door het CIBG, de uitvoeringsorganisatie van VWS. Het CIBG is verantwoordelijk voor een groot aantal registers in het zorgdomein, waaronder het UZI-register en ZOVAR. KPN implementeert en beheert voor het CIBG het platform voor de vertrouwensdiensten op een passend beveiligingsniveau

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?