Search
Close this search box.
Search

Gaat Apple Watch helpen bij herstel knie- en heuptransplantaties?

Apple heeft deze week een partnership aangekondigd met Zimmer Biomet, maker van medische apparaten. Onder de voorwaarden van de samenwerking zullen de bedrijven een app ontwikkelen die data onttrekt aan de Apple Watch. Met die data moeten patiënten die een knie- of heuptransplantatie hebben gehad, sneller gaan herstellen.

Volgens de Amerikaanse zender CNBC starten Apple en Zimmer Biomet een proef met de Apple Watrch en een nieuwe app genaamd mymobility. De app komt inclusief educatieve video’s die herstellende patiënten moeten bijstaan gedurende hun periode voor en na de operatie. De Apple Watch neemt de meting van hart en activiteiten voor zijn rekening. Deze data kan worden gedeeld met artsen die op hun beurt beter inzicht krijgen in de verschillen per patiënt.

Apple en Biomet hopen in de VS op 10.000 deelnemers aan de proef met mymobility. De app is alleen nog beschikbaar voor mensen die deelnemen aan de trial, maar indien de proef succesvol blijkt, volgt een uitrol naar andere markten, schrijft CNBC op basis van uitlatingen van een woordvoerder van Zimmer Biomet. Deelnemers die zelf niet over een Apple Watch beschikken, ontvangen een exemplaar van Apple gedurende de proefperiode.

Concurrentie neemt snel toe

Zimmer Biomet CEO Bryan Hanson stelt dat studie met Apple één van de grootste in zijn soort is op het gebied van orthopedische chirurgie. Apple concurreert op het gebied van medische wearables steeds meer met Fitbit, dat vorig jaar met het Cedars Sinai-ziekenhuis in Los Angeles via wearables onderzocht hoeveel beweging patiënten na een heupoperatie nodig hebben om optimaal en zo snel mogelijk te herstellen.

Ook Samsung, Apple’s grote rivaal op de smartphonemarkt, duikt steeds dieper in healthtech. In maart van dit jaar kondigde het Zuid-Koreaanse bedrijf een samenwerking aan met de University of California, San Francisco (UCSF) om samen een app te ontwikkelen waarmee gebruikers zelf hun bloeddruk en stresslevel kunnen meten.

Voor Apple is de samenwerking met Zimmer Biomet de tweede grote klinische studie in korte tijd. Vorig jaar startte Apple ook al een soortgelijke studie, maar dan naar hartritmestoornissen, met Stanford University. De Apple Watch wordt ook in samenwerking met de  University of North Carolina voor het tracken van binge eating ofwel eetstoornissen.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?