Gameverslaving mogelijk erkend als officiële stoornis

Verslaving aan (online) gaming wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mogelijk opgenomen in de elfde editie van de Internationale Classificatie van Ziekten (ICD11). Dat meldt de website Vance.nl. Tot nu toe werd gameverslaving niet als een officiële stoornis beschouwd. Verslaving aan gamen heeft gevolgen zoals slaapgebrek en sociaal isolement.

Uit een proefversie van de ICD11 komt naar voren dat gamegedrag als stoornis erkend kan worden wanneer er aan drie eigenschappen wordt voldaan:

  1. Als een persoon geen controle meer heeft over zijn of haar gamegedrag.
  2. Als een persoon gamen meer prioriteit geeft dan interesses en activiteiten.
  3. Als iemand blijft gamen ondanks de negatieve gevolgen ervan.

Wordt gameverslaving inderdaad erkend als officiële stoornis, dan wordt het een officiële verslaving naast verslavingen zoals aan gokken, alcohol, cafeïne, nicotine en marihuana. Het maakt daarbij niet uit of mensen uren voor een spelcomputer zitten of op hun smartphone spelen. Het opnemen van gameverslaving als officiële stoornis kan het voor (huis)artsen makkelijker maken om op dit gebied een diagnose te stellen bij een patiënt.

Duidelijker scheidslijn

Er wordt, zo stellen wetenschappers in een onderzoek in de Journal of Addictive Behavior, al langer gediscussieerd over het wel of niet erkennen van gameverslaving. Groot voordeel van een officiele erkenning is dat er een duidelijker scheidslijn komt tussen mensen die veel gamen zonder gevolgen en mensen die hier significante negatieve gevolgen van ondervinden.

Overigens kan gamen ook positieve gevolgen hebben, zoals stress verlichten, oplossingsvermogen stimuleren en oog-hand coördinatie versterken, zo stellen de onderzoekers. Maar een gezonde balans in gamegedrag is voor veel mensen moeilijk en daarmee een grijs gebied. Ook proberen wetenschappers nog steeds om tot een duidelijke definitie van gameverslaving te komen, aangezien het relatief nieuw is.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?