Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Geavanceerd botgeleidingssysteem beleeft Benelux primeur

In het Albert Schweitzer ziekenhuis hebben KON-artsen het zeer geavanceerde botgeleidingssysteem Cochlear Osia 2 geplaatst. Het was voor het eerst dat dit systeem in de Benelux bij een patiënt met gehoorverlies geïmplanteerd werd. De Cochlear Osia 2 beschikt over een hypermoderne geluidsoverbrenging. In Amerika zijn hiermee al zeer goede resultaten behaald. De techniek bestaat al een tijdje, maar de nieuwe generatie werkt een stuk beter dan zijn voorganger.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De techniek van het Cochlear Osia 2 botgeleidingssysteem, ook wel een BAHA genoemd, werkt met digitale stimulatie en een omvormer van piëzo-elektrisch materiaal. “Dat klinkt technisch, maar het betekent concreet dat het geluid via het bot van de schedel door dit systeem nog zuiverder naar het slakkenhuis van het oor wordt gebracht. Hoge frequenties – belangrijk voor het verstaan van spraak – worden door de Osia 2 optimaal overgebracht”, vertelt KNO-arts Kevin Buijssen.

Botgeleidingssysteem met geluidsprocessor

De Cochlear Osia 2 bestaat uit twee gecombineerde technologieën. Het is een ‘standaard’ implantaat met een magneet en trilelement dat daarnaast gekoppeld is aan een processor voor het opvangen en versterken van geluiden. Die processor wordt achter het oor op de onderhuidse magneet van het implantaat vastgeklikt. De Osia 2 is kan door de gebruiker met een behulp van een smartphone bediend worden. Doordat de ontvanger waterdicht is kan de gebruiker er zelfs mee zwemmen.

“De nu toegepaste technologie, het buiten het hoofd plaatsen van de processor, geeft de minste kans op infecties. De volledig onderhuidse plaatsing in combinatie met de sublieme geluidskwaliteit maakt de Osia 2 tot het beste botgeleidingstoestel dat nu op de markt is”, aldus Buijssen.

Eerste toepassing in Benelux

KNO-arts Buijssen voerde de eerste plaatsing van de Cochlear Osia 2 samen met collega KNO-arts Willeke Lok uit, in een operatiekamer in Zwijndrecht. Zo konden beide artsen gelijktijdig ervaring opdoen met het nieuwe innovatieve implantaat. Beide KNO-artsen hadden al veel ervaring met de botgeleidingstechniek. Zij behoren tot de eersten in Europa die getraind en gecertificeerd zijn om de Osia 2 te mogen plaatsen.

“De plaatsing verliep heel voorspoedig. Onze patiënt is een meneer van 67 jaar die wegens jarenlange chronische oorontstekingen en eerdere operaties aan één kant geen gehoorbeentjes meer heeft. Voor hem is deze techniek bij uitstek geschikt. De patiënt komt over vier weken bij ons terug, zodat dan op een geheel genezen wond de geluidsprocessor geplaatst kan worden. De patiënt kan dan naar verwachting weer veel beter horen”, vertelt KNO-arts Willeke Lok.

Het ASZ maakte een video-impressie van de plaatsing van het nieuwe botgeleidingssysteem

De Cochlear Osia 2 is een botgeleidingssysteem waar iedereen met slechthorendheid door geleidingsverlies of eenzijdige doofheid baat bij kan hebben. Toch is het nieuwe systeem primair niet bedoeld als vervanging voor eerder geplaatste BAHA’s. Bij de doorontwikkeling van cochleaire implantaten wordt ook de inzet van AI-technologie onderzocht. Eind 2019 ontvingen LUMC-onderzoekers hiervoor een NWO-subsidie van 2,3 miljoen euro.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen