Search
Close this search box.
Search

Gebrek aan vertrouwen vertraagt uptake health-apps in EU

Digitale innovatie in de gezondheidszorg is een belangrijk element in het gezondheidsbeleid van de Europese Unie. De huidige drang naar digitale innovatie in de gezondheidszorg wordt weerspiegeld in de groeiende belangstelling van consumenten voor e-health-diensten. De barrières voor digitale oplossingen voor de gezondheidszorg blijven echter groot, zo blijkt uit het rapport ‘Taking the pulse of digital health in the EU’.

Het rapport inventariseert drempels zoals de publieke opinie tegenover en het gebruik van health-apps in zeven EU-landen: Oostenrijk, Bulgarije, Estland, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Het begrijpen van de diverse barrières en de mechanismen, om ze vervolgens aan te pakken, is volgens het rapport essentieel om een doorbraak te realiseren. In een luidruchtige beleidsomgeving zal alleen een oproep tot meer investeringen en meer digitale innovatie niet voldoende zijn.

Ondanks het groeiend aantal beschikbare gezondheids-apps en de wijdverspreide publieke perceptie dat apps populairder worden, toont het rapport dat het gebruik van gezondheids-apps beperkt blijft. Ongeveer 73 procent van de respondenten in de zeven EU-landen heeft nog niet eerder een gezondheidsapp gebruikt, met een verwaarloosbaar verschil in gebruik tussen mannen en vrouwen (respectievelijk 73% versus 72%).

Laag gebruik health-apps

Onder die respondenten die een health-gerelateerde app gebruiken, is de frequentie laag. 53 procent van de vrouwen en 48 procent van de mannen gebruikt minder dan eens per week een app op het gebied van gezondheid of leefstijl, 14 procent doet dit dagelijks. Mannen melden iets vaker dan vrouwen om de week een gezondheidsapp te gebruiken. Van de mensen die nog nooit eerder een gezondheidsapp heeft gebruikt, zei echter 63 procent dat ze dit in de toekomst wel overwegen. Dit suggereert dat er een aanzienlijke e-health-markt is om aan te boren.

De meest toepassingen van gezondheidsapps zijn om een gezonde levensstijl te behouden (42%), meer controle over gezondheid te krijgen (38%) en meer informatie te verkrijgen over de eigen gezondheid (34%). Een kwart van de respondenten gebruikt apps om een gezondheidstoestand te bewaken of te beheren, bijvoorbeeld bij chronische aandoeningen. Minder dan 8 procent van de respondenten gaf aan dat ze gezondheids-apps gebruiken om contact op te nemen met een medische professional.

Redenen voor geen gebruik

Betrouwbaarheid, kosten en privacy-zorgen zijn de belangrijkste argumenten om geen gezondheids-app te gebruiken. Betrouwbaarheid komt op de eerste plaats. 27 procent van de mensen beweert dat bezorgdheid over de betrouwbaarheid van gegevens of uitkomsten (ongeacht of deze nu zijn gegrond of ongegrond) hen op dit moment weerhoudt om gezondheids-apps te gebruiken.

Er zijn duidelijk verschillen tussen de zeven EU-landen. De zorgen over de betrouwbaarheid van gezondheids-apps zijn het meest uitgesproken in Oostenrijk (38%) en Duitsland (36%), gevolgd door Italië (32%) en Bulgarije (30%). Estse respondenten (15%) blijken daarentegen het minst bezorgd over de betrouwbaarheid van gezondheids-apps.

Conclusie

Concluderend: hoewel er veel te doen is rondom gezondheids-apps, laat het onderzoek zien dat het gebruik vrij beperkt blijft, waarbij bijna driekwart (73%) van de respondenten beweert nooit een gezondheidsapp te hebben gebruikt. Uit al wat ouder onderzoek (2016) blijkt dat in Nederland circa een derde van de mensen al wel eens een e-health app gebruikt heeft.

De studie onthult ook het potentieel voor gezondheids-apps om de kwaliteit en efficiëntie van gezondheidsdiensten in heel Europa te verbeteren. Veel mensen (63%) staan open voor het idee een gezondheidsapp te gebruiken en – belangrijker nog: hoewel oudere leeftijdsgroepen minder snel een app gebruiken, is er interesse en bereidheid om dit in de toekomst te doen.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?