Gegevensuitwisseling geboortezorg naar hoger plan

Onlangs is een pilot-versie gelanceerd voor het ophalen van geboortegegevens in een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) in de MedMij-catalogus. Daarmee is een nieuwe stap gezet waarmee in de praktijk direct aan de slag kan worden gegaan met uitwisseling van gegevens van zowel leveranciers als eindgebruikers.

Cliënten in de geboortezorg kunnen met deze gegevensdienst hun integrale zwangerschapskaart opvragen. Met een voorlopige versie heeft MedMij, speciaal ten behoeve van de pilot, deze nieuwe gegevensdienst opgenomen in haar catalogus. Daarmee mag de lancering van deze pilot-versie als een primeur worden gezien.

Hiermee is het namelijk mogelijk dat HINQ en de bij de pilot betrokken leverancier, in staat zijn om daarmee te gaan ontwikkelen en testen om daarmee ook de gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en cliënten verder op de kaart te zetten. In de eerste helft van 2022 startten de regionale partnerschappen, met ondersteuning van het landelijk programmabureau, hiervoor ook een aantal VIPP-projecten op.

Geboortezorg van Nictiz

Nictiz ontwikkelde om het hergebruik van data te bevorderen de informatiestandaard Geboortezorg, ook wel de PWD genoemd. Deze wordt toegepast voor de digitale gegevensuitwisseling met iemand die zwanger is, als onderdeel van de Integrale Zwangerschapskaart via een PGO.

Daarmee wordt duidelijk dat het belang in de markt van innovatieve programma’s, die de digitale informatievoorziening verbeteren en versnellen, aan het groeien is. Binnen dit programma zijn de kaders en spelregels vanuit het MedMij-afsprakenstelsel leidend. Samen met VZVZ draagt Nictiz zorg voor een goede borging van deze regels en kaders. Om het gezamenlijke einddoel – tijdige, juiste en volledige informatievoorziening in het primaire proces van het Geboortezorgnetwerk – te bereiken, wordt met deze voorlopige versie een belangrijke stap gezet.

Gegevens ontsluiten naar PGO’s

Het ontsluiten van geboortezorggegevens naar PGO’s is een van de doelstellingen van VIPP Babyconnect. Zo’n PGO is een website of app waarin cliënten informatie over hun eigen gezondheid kunnen bijhouden. Zo ook de zwangere vrouw of kraamvrouw. Het regionaal partnerschap Noord-Nederland is samen met het landelijk programmabureau, MedMij en Nictiz bezig met een eerste implementatie met de PGO-leveranciers Drimpy, Ivido, Quli en Zodos.

Een gegevensdienst is noodzakelijk voor uitwisseling met een PGO. Daarin is een verzameling van afspraken vastgelegd met betrekking tot het uitwisselen van gegevens tussen zorgverleners en cliënten. Deze afspraken zorgen ervoor dat informatie over de zorg van de cliënt op de juiste manier wordt uitgewisseld. Gegevensdiensten worden beheerd door MedMij. Zij zijn het die bepalen welke gegevensdiensten over het MedMij-netwerk ontsloten mogen worden.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?