‘Gehandicaptensector actief meedoen aan technologische innovaties’

11 juli 2019
Gehandicapten
Innovatie
Nieuws

Tijdens de Innovatie-impuls leren mensen met een beperking, naasten en medewerkers van zorgorganisaties samen te werken bij het gebruik van technologie tijdens de dagelijkse bezigheden en de zorg die daarbij hoort. Daarbij kan worden gedacht aan apps, sensoren of robots. Binnen het programma wordt samengewerkt met Vilans en Academy Het Dorp, die coaches, experts en veldspecialisten leveren.

Aan de Innovatie-impuls kunnen ongeveer 30 zorgorganisaties uit de gehandicaptenzorg meedoen. Het gaat om woonlocaties waar zorg wordt verleend zoals bedoeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). Tot de thema’s behoren zelfredzaamheid en zelfstandig burgerschap, goed leven en slapen, veilig en vertrouwd, sociale contacten en begrepen worden. Binnen al deze thema’s staat de rol van technologie centraal.

Onderzoek naar werking, invoering zorgtechnologie

In de werkplaatsen bespreken de zorgorganisaties met elkaar wat het thema voor hen betekent en welke bestaande technische oplossingen daarbij te vinden zijn. Zij leren daarnaast om technologie te implementeren in de eigen organisatie.

Het ontwikkelen van nieuwe technologie of de aanschaf van technologie wordt niet betaald door de Innovatie-impuls. Zorgaanbieders en cliënten die al veel kennis en ervaring hebben met het werken met technologie, roept de minister op om als specialist op te treden in de werkplaatsen.

De ervaringen in de werkplaatsen worden gedeeld met de hele gehandicaptenzorg via onder andere www.kennispleingehandicaptensector.nl. Daarvoor wordt onder andere onderzocht welke zorgtechnologieën werken en welke niet. En op welke manier het werken met nieuwe zorgtechnologie het beste ingevoerd kan worden bij zorgorganisaties.

Fonds voor technologie in gehandicaptenzorg

Vorig jaar pleiten VVD en D66 voor een speciaal fonds voor technologische ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg. In het fonds moet in totaal tien miljoen euro worden geïnvesteerd en de helft ervan zou destijds al zijn toegezegd.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) liet daarop aan ICT&health weten zeer verheugd te zijn met het fonds. De organisatie lobbyt naar eigen zeggen al enige tijd voor meer bewustzijn rondom technologie in de gehandicaptenzorg. “VGN ziet (slimme) technologie al heel lang als onderdeel van de oplossingen die we voor onze uitdagingen hebben, zoals personeelstekort. Het begint met kennis en expertise en kijken waar we gaan investeren”, aldus een woordvoerder van de organisatie.