Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Gelderse Vallei verstuurt voortaan e-recept naar apotheek

Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) werkt sinds kort samen met 41 apotheken in de regio voor het digitaal versturen en verwerken van recepten (het e-recept). Hierdoor moet de receptoverdracht sneller, makkelijker en veiliger worden. Het ziekenhuis, met de hoofdlocatie in Ede, behoort tot een groeiende groep ziekenhuizen die recepten digitaal uitwisselt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het digitale recept / e-recept, voor ziekenhuizen ook onderdeel van het stimuleringsprogramma VIPP, heeft een aantal in vergelijking met de papieren versie. Zo kan een medisch specialist direct na een poliklinisch consult met één druk op de knop de e-recepten versturen naar de apotheek. Dat gaat sneller dan printen, een handtekening zetten en faxen of het papieren recept meegeven aan de patiënt.

E-recept verkort wachttijden, is duurzamer

Daarnaast kan de apotheek kan de medicatie alvast klaarzetten, waardoor de wachttijden in de apotheken afnemen. Een derde voordeel is dat het dagelijks veel papier scheelt. Het e-recept is dus een duurzame oplossing, aldus het ZGV.

Daarnaast is het e-recept veiliger omdat alle patiënt- en medicatiegegevens direct in het apotheeksysteem worden overgenomen. De kans op fouten is daardoor veel kleiner. Tot slot neemt het risico op fraude af omdat e-recepten via een beveiligde verbinding worden verstuurd en daardoor niet kunnen worden gekopieerd of aangepast.

Regionaal convenant

Huisartsen in de regio werken al langer met het e-recept. Voor ziekenhuizen was dit tot voor kort
niet mogelijk. Door het tekenen van een regionaal convenant is vastgelegd dat arts en apotheker het e-recept als volwaardig recept beschouwen. Hierdoor is het ziekenhuis een stap dichter bij de doelstellingen van het landelijke versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional (VIPP), waarbij digitale gegevensuitwisseling tussen professionals en patiënt wordt gestimuleerd.

In december vorig jaar riepen branche- en koepelorganisaties KNMP, NVZ en ZKN apothekers op om in samenwerking met ziekenhuizen en zelfstandige klinieken een regioconvenant op te stellen dat het veilig digitaal uitwisselen van recepten waarborgt. Apothekersorganisatie KNMP en ziekenhuiskoepel NVZ stelden hiertoe een model-regioconvenant beschikbaar, met daarin mogelijke beheerafspraken, taakomschrijvingen en uitgangspunten.

Groeiend gebruik digitaal recept

Steeds meer ziekenhuizen stappen over op het digitale recept / e-recept. In het najaar van 2019 maakten onder meer het SJG Weert (St. Jans Gasthuis), het Bravis Ziekenhuis en de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) bekend dat ze een streep hadden gezet door het op papier meegeven of via de fax versturen van recepten voor medicatie.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen