Search
Close this search box.
Search

Gelderse Vallei verstuurt voortaan e-recept naar apotheek

Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) werkt sinds kort samen met 41 apotheken in de regio voor het digitaal versturen en verwerken van recepten (het e-recept). Hierdoor moet de receptoverdracht sneller, makkelijker en veiliger worden. Het ziekenhuis, met de hoofdlocatie in Ede, behoort tot een groeiende groep ziekenhuizen die recepten digitaal uitwisselt.

Het digitale recept / e-recept, voor ziekenhuizen ook onderdeel van het stimuleringsprogramma VIPP, heeft een aantal in vergelijking met de papieren versie. Zo kan een medisch specialist direct na een poliklinisch consult met één druk op de knop de e-recepten versturen naar de apotheek. Dat gaat sneller dan printen, een handtekening zetten en faxen of het papieren recept meegeven aan de patiënt.

E-recept verkort wachttijden, is duurzamer

Daarnaast kan de apotheek kan de medicatie alvast klaarzetten, waardoor de wachttijden in de apotheken afnemen. Een derde voordeel is dat het dagelijks veel papier scheelt. Het e-recept is dus een duurzame oplossing, aldus het ZGV.

Daarnaast is het e-recept veiliger omdat alle patiënt- en medicatiegegevens direct in het apotheeksysteem worden overgenomen. De kans op fouten is daardoor veel kleiner. Tot slot neemt het risico op fraude af omdat e-recepten via een beveiligde verbinding worden verstuurd en daardoor niet kunnen worden gekopieerd of aangepast.

Regionaal convenant

Huisartsen in de regio werken al langer met het e-recept. Voor ziekenhuizen was dit tot voor kort
niet mogelijk. Door het tekenen van een regionaal convenant is vastgelegd dat arts en apotheker het e-recept als volwaardig recept beschouwen. Hierdoor is het ziekenhuis een stap dichter bij de doelstellingen van het landelijke versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional (VIPP), waarbij digitale gegevensuitwisseling tussen professionals en patiënt wordt gestimuleerd.

In december vorig jaar riepen branche- en koepelorganisaties KNMP, NVZ en ZKN apothekers op om in samenwerking met ziekenhuizen en zelfstandige klinieken een regioconvenant op te stellen dat het veilig digitaal uitwisselen van recepten waarborgt. Apothekersorganisatie KNMP en ziekenhuiskoepel NVZ stelden hiertoe een model-regioconvenant beschikbaar, met daarin mogelijke beheerafspraken, taakomschrijvingen en uitgangspunten.

Groeiend gebruik digitaal recept

Steeds meer ziekenhuizen stappen over op het digitale recept / e-recept. In het najaar van 2019 maakten onder meer het SJG Weert (St. Jans Gasthuis), het Bravis Ziekenhuis en de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) bekend dat ze een streep hadden gezet door het op papier meegeven of via de fax versturen van recepten voor medicatie.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?